Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 29-30/8. Kapitalismens våld.

Världen: I nya numret av Counterpunch skriver Ron Jacobs om Kapitalismens våld. Ett problem inneboende i det ekonomiska systemet, både internationellt och lokalt. Nätupplagan innehåller också, som vanligt, många läsvärda betraktelser. https://www.counterpunch.org/

Sverige: Lisa Persson som blev nedriden av polisen under demonstrationen 25/8 berättar: ”…då blir polisen plötsligt väldigt aggressiv och det kommer flera poliser ridandes på hästar i hög fart rakt mot folkmassan (helt utan förvarning). Jag står i polisernas väg och blir nedriden av en polishäst. Jag kastas till marken, folk skriker och jag ser blödande rivsår på mina armar, händer och panna. Tröjan är helt sönderriven. Jag hamnar i chock men blir fint omhändertagen av sjukvårdare som finns i tåget. Polisen som red ner mig säger inte ett ord till mig utan försvinner bort. /…/

Det vore bättre att polisen stoppade nazisterna från att demonstrera i stan, istället för att rida in i fredliga demonstrationståg helt oprovocerat! Polisen säger alltid att man inte ska behöva vara orolig när det är mycket polis på plats. Men jag har aldrig upplevt att polisen skyddar oss som demonstrerar mot högerpolitik och rasism. Tvärtom så bemöter man ofta oss med våld medan det daltas med rasister och nazister. Det är nåt väldigt skevt med hur polisen behandlar grupper helt olika”. — Lisa Persson.

https://gatorna.info/threads/polis-red-over-en-journalist-med-hast-den-258-i-st-1692/

Sverige: Några av de nominerade författarna till Den Nya Akademins pris är  Chimamanda Ngozi Adichie, Sofi Oksanen, Haruki Murakami, Kerstin Ekman, J.K. Rowling, Paul Auster, Margaret Atwood, Kim Thúy och Joyce Carol Oates (ETC). Bibliotekarierna och allmänheten står för förslagen, och därmed kan det bli ett litteraturpris 2018, vilket inte Svenska Akademien, nersjunken i elitistiskt kaos, klarat av.

Malmö/Lund: Sommartid året om skulle ge oss 300 timmar extra dagsljus. Sommartidens vara eller icke vara har länge varit ett hett diskussionsämne. Nu har EU-kommissionen gjort slag i saken och utrett vad unionens medlemmar verkligen vill. Resultatet är entydigt. Låt oss slippa ställa om klockan! (Lokaltidningen Lund).

Konsten: Willard Metcalf (1858-1925).


autum-glory
Courtesy Willard Metcalf: Autumn Glory / Wikiart.

***

Tips: UG om Alt-right.https://www.svtplay.se/video/19094567/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-19-avsnitt-2-1?start=auto  Jag har sett programmet och mig skrämmer dom inte; det som är skrämmande är Säpos passivitet.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: