Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/8. Folket Först!

Världen: Påve Franciskus känner skam och smärta över den katolska kyrkans misslyckande med att hantera sexuella övergrepp och vanvård inom kyrkan. Det sade han under det historiska besöket till Irland som inleddes på lördagen (BBC). Ett systemfel som han är chef för. Kyrkan ska inte vara hierarkisk, besutten, mansdominerad, konservativ och auktoritär, den ska vara som de allra första kristna och de hade heller inte några sådana problem.

Sverige: ”Sverige är bäst i världen på hållbar utveckling enligt Bertelsmann Stiftung och Sustainable Development Solutions Networks årliga SDG Index som väger samman 17 olika indikatorer, exempelvis fattigdom, hunger, hälsa, innovation, miljö och jämställdhet. På en liknande lista, ”The Country Sustainability Ranking”, hamnar Sverige på andra plats bland alla länder. /… / Svenskarna är överlägset mest positiva till invandrare om man jämför med andra länder i EU. Siffran för svenskarna som anser att invandrare har en positiv inverkan på samhället är 76 procent, på andra plats kommer Luxemburg på 66 procent. EU-snittet ligger på 42 procent. Sverige är också det land i EU där högst andel anser att invandrare berikar landets kultur (konst, musik, mat etc): 93 procent av svenskarna håller med helt och hållet om detta, jämfört med EU-snittet 61 procent”. — Mikael Carlsson i Metro.

Sverige: Aktivisterna från nätverket Folket Först har genomfört en högst ovanlig aktion mot Socialdemokraterna. Natten till lördag målade aktivisterna om Socialdemokraternas valstuga i Rissne utanför Stockholm –  i gult! (Aktuellt Fokus). Symboliken lär nog inte undgå någon.

Malmö/Lund: ”Kulturkvadranten – en moderat idyll”
skriver Sydsvenskan. Verkligen? En idyll är det förvisso och jag har själv planterat stockrosor där. Men moderat – då har man ignorerat det vänsterradikala India Däck Bokcafé. Bland annat. Man ser vad man vill se, SDS. Men att rika svin ska få gentrifiera en vacker stadsmiljö som denna är helt fel. Här ska arbetarklass och bönder (en gata hette under den danska tiden Kostræde) bo – som de gjorde från början.

Konsten: 58 nyanser av rosa heter min senaste målning, men ni får inte se den förrän den har torkat… likaså min målning av Blodmånen. Här kommer under tiden Ilja Repins målning från Revolutionen 1905 som får illustrera och ansluta till det påföljande citatet.


Ilya-Repin2


Citatet: ”En revolution verkar alltid vara hopplös och omöjlig dagen innan den brutit ut, och den bryter verkligen inte ut förrän det verkar hopplöst och omöjligt”. — George Bernard Shaw.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: