Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 15-16/8 2018. Två tyranners assassinerade kungaporträtt.

Världen: 100 amerikanska tidningar i gemensam protest mot Trump. USA har färre tidningar än Europa så det borde vara nästan samtliga. Initiativet kommer från erkända The Boston Globe och är ett svar på den amerikanska presidentens vana att kalla medier för ”folkets fiende” (Resumé). Det epitetet lever han mycket bättre upp till själv.

Sverige: Socialdemokraterna lovar att det ska bli färre invandrare i Katrineholm. Fredrik Olsson (s) lovar ”färre invandrare i stan” – nu försvarar han uttalandet. (ETC). https://www.etc.se/inrikes/s-topp-lovade-farre-invandrare-i-stan-nu-forsvarar-han-uttalandet Den skamliga anpassningen till SD går fort nu.

Malmö/Lund: ”Polisen: Det finns oklarheter”(Norra Skåne). Ja, varje gång den pratglada poliskvinnan Ewa-Gun Westford uttalar sig blir det oklarheter . Men så är hon också polisens propagandaansikte utåt.

Konsten: Det är inte bara Karl X som fått sin tavla sönderskuren i Lund. Detta hände 1968 när Klas Hellborg skar upp tavlan med en sabel på Café Athén. Den blev senare renoverad och finns kvar på övre Athén. Men långt dessförinnan, på 1700-talet, satt Karl XII modell för porträttmålaren Kraft i hans ateljé på Stortorget i Lund. Vid ett oannonserat besök blev kungen så missnöjd med målningen att han skar sönder den. Den (eller en kopia) har nu återfunnits i Versailles.


två tyranner2

Två tyranner. Karl X-tavlan t.v., av tveksam äkthet, som blev sönderskuren 1968 och Karl XII t.h.,den tavla som kungen själv inte gillade och demolerade – eller en kopia!.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: