Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 8-9/8 2018. Bästa redaktören!

Världen: Ship to Gaza: Sju svenska medborgare frihetsberövades i samband med Israels bordning av Ship to Gaza-konvojen. Utrikesdepartementet begär nu att alla släpps (Expr.). Ett blygsamt önskemål – varför inte markera ordentligt? Skänk ett Jas-plan eller två till den palestinska myndigheten!

Sverige: Att polisstationer attackeras – som nu i Rinkeby – hör inte till vanligheterna i Sverige och markerar måhända ett nytt avsnitt i klasskampen – förmodligen som en motreaktion till den senaste halvårets huvudlösa dödande som polisen gjort sig skyldig till. Det är åtminstone alltför lättvindigt att skylla de ökade sociala spänningarna på ”gängen”. Det är inte fler polishus och poliser som är lösningen utan helt andra poliser, färre poliser eller inga alls – i ett radikalt annorlunda samhälle.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ngjVbd/maskerade-personer-attackerade-polisbygge

Sverige: Muf-skandalen. Sextrakasserier, mobbning och övergrepp. Flera medlemmar inom Moderata ungdomsförbundet, Muf, har berättat om problem inom organisationen. Enligt DN ska minst ett av fallen ha varit känt av både Muf:s ledning och Moderaterna, ändå ska få eller inga åtgärder ha vidtagits (AB). Reaktionerna har varit mycket vaga från Ulf Kristersson och Mufs ordförande säger att ”jag hoppas att man fortfarande tycker att våra arrangemang är kul”. Lite väl kul, kanske…

Sverige: Jag skrev en kommentar på några rader till DN/Debatt om polisens agerande nyligen. Här är det som DN vägrar ta in:

”Jag måste ännu en gång få framföra mitt önskemål om en grundlig statlig utredning av polisens politiska aktiviteter och strömningar. Poliskommissionen 1942-43 utforskade nazismen inom polisen, och nu är det hög tid igen! Vit Makt-infiltrationen måste dokumenteras, genomlysas och åtgärdas. Polismakten skall vara politiskt neutral. Vi kan inte ha en nazistpolis i Sverige”.

Jag tror ni förstår varför. Och varför det finns så många bloggar och alternativa nyhetsportaler – om sanningen ska fram.

Här är mitt standardiserade svar.
———

Bästa redaktören!

Jag ska nu kort försöka analysera vad Din refusering ”på grund av utrymmesbrist” kan betyda. Jag föreställer mig att ett av följande alternativ nöjaktigt gestaltar redaktionens inre monolog.
1) DN Debatts nuvarande utrymme (c:a 9000 tecken) är otillräckligt, vilket vi ständigt påminner chefredaktören om.
2) Allt utrymme på DN Debatt är upptaget för all framtid.
3) Visst utrymme på DN Debatt är upptaget för en viss tid framåt, men vi kan naturligtvis ta in särskilt aktuellt, välformulerat eller av andra skäl angeläget material med kort varsel. Detta kan säkert inte den refuserade räkna ut.
4) Tillräckligt med utrymme för Din artikel finns, men på oklara grunder tycker vi inte om den och hänvisar därför till ”utrymmesbrist” eftersom detta låter neutralt och bra.
5) Du är inte folkpartist.
6) Du är inte statsråd.
7) Du är folkpartist och statsråd men vi känner inte till Dig. Är Du inte stockholmare?
8) Du är folkpartist, statsråd och stockholmskändis men vi tycker inte om Din artikel i alla fall, oklart varför.
9) Du är folkpartist, statsråd, stockholmskändis, vi tycker om Din artikel men måste tyvärr ändå hänvisa till punkt 1) och framåt, oklart varför.
10) Vi skulle helst slippa läsa några externa bidrag till DN Debatt överhuvudtaget. Varför kan inte redaktionen få vara ifred och skriva dem själva? Då skulle vi äntligen bli av med den kroniska utrymmesbristen!
——–

Malmö/Lund: Kan det finnas ett mer onödigt jobb än ”klottersanerare”? Miljöfarligt, dyrt och med fulare resultat än själva ”klottret”. Tags är ett normalt slitage i gatubilden som går att hantera och leva med. Graffitin är självreglerande om man låter den vara ifred och ibland är den storslagen konst. Fler lagliga väggar är den enda form av harm reduction som fungerar.

https://www.sydsvenskan.se/2018-08-07/intensivt-for-klottersaneraren-infor-skolstart

Konsten: Kenny Scharf graffiti in New York.


Kenny-Scharf

Courtesy Kenny Scharf / https://www.widewalls.ch/10-new-york-graffiti-legends-still-kicking-ass/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: