Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 4/8 2018. Polisen sköt ihjäl funktionshindrad. Vad kan göras åt polisterrorn?

Världen: ”Jag hoppas att ingen någonsin behöver gå igenom vad jag gått igenom, men jag är glad att jag hamnade där för min övertygelse”, säger 17-åriga Tamimi. Den palestinska aktivisten Ahed Tamimi, 17, säger att hon skulle hamna i fängelse ”100 gånger till” för den palestinska saken efter att hon nu avtjänat åtta månaders fängelse för att ha konfronterat israeliska soldater (Telesur).

Sverige: Eric Torell, 20, med Downs syndrom som vi tidigare har berättat om, blev polisens 33:e offer för väpnat våld. Tre poliser ska ha deltagit i skottlossningen. 25 skott (!) avlossades mot den försvarslöse mannen. 6 personer har skjutits till döds av polisen enbart hittills i år. ”Vi är så förbannade på att de ljuger och hittar på. ‘En hotfull man’? Han är som en treåring och har aldrig gjort en fluga förnär”, säger mannens mamma till Expressen. Enligt uppgifter från Aftonbladet sökte polisen efter en man – som redan satt häktad! ACAB.

Vad kan göras åt polisterrorn?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7lAmm4/eric-20-med-downs-syndrom-skots-till-dods-av-polis
https://www.expressen.se/nyheter/sex-doda-av-polisskott-i-ar/

polis2

”Män och kvinnor som söker sig till polisutbildningen har allt som oftast en personlig levnadsstil och människosyn som kan göra att de har särskilt dålig, till och med bristande, förståelse för så kallade avvikande människor. Polisernas överdrivna idrottsintresse, egna konforma livsstilar, vurm för teknik och snabba bilar är hinder för att förstå socialt avvikande människor och alternativa livsstilar. Detta i kombination med stress kan resultera i förödande konsekvenser för den som ska gripas”. säger Jonas Thornell, fd lärare i psykologi vid Polishögskolan i Solna.

Och, vill vi tillägga, polisens utbredda högerextremism, vapenfetischism, våldsbenägenhet och reaktionära kvinnosyn gör dem ännu sämre rustade att möta funktionshindrade människor – eller människor överhuvudtaget. En våldsbejakande subkultur med obegränsad tillgång till tunga vapen. Minst hälften röstar på SD och vit-makt-infiltrationen sker obehindrat. De utgör en betydande säkerhetsrisk för allmänheten och utför inget samhället behöver. Avveckla polisen – skapa alternativ!

https://anarchyisorder.wordpress.com/category/avveckla-polisen-skapa-alternativ/

Malmö/Lund: Dancehall-artisten Spice
slog igenom med den kontroversiella låten ”Ramping Shop” 2009 tillsammans med Vybz Kartel. Detta är andra gången hon spelar på Moriskans stora scen. Förra gången var tidigt 2017, då hon gjorde stor succé och sålde ut lokalen. (mynewsdesk).


Konsten: llja Repin, (1844-1930): Kosackerna skriver svarsbrev till sultanen, som krävt att de omedelbart ska underkasta sig.


kosacerna2.iljaRepinjpg

Courtesy Ilja Repin / https://www.poeter.se/Las+Text?textId=819920


“Din turkiske satan! Din förbannade Djävulens broder och kamrat och själva Lucifers sekreterare! Vad är du för en avgrundsriddare? Hin Onde spyr ut vad din här slukar. Du är inte värd att ha kristna folk under dig. Din här frukta vi icke, till lands och sjöss skall vi slåss med sig, din babyloniske köksmästare, macedoniske tunnbindare, jerusalemske bryggare, alexandrinske getabockstjuv, Stora och Lilla Egyptens svinaherde, armeniska galt, tatariske bagge. Kamenats’ slaktardräng, Pololiens missdådare, själva Djävulens ättling, all världens tokstolle, svintryne och hästrumpa, rödhåriga hynda, odöpta skalle, måtte Hin Onde taga dig! Så svara kosackerna dig, din hedning! Datum känna vi icke, ty vi hava icke kalender. Månen på himlen, året i boken, och resten samma dag hos oss som hos er. (Undertecknat) Konsjevoj ataman Ivan Sirko med hela sin zaporogiska här.”


Det är därför de har så roligt på målningen. Ett lettre d’injure är en skön konst. Ett sådant brev vore värdigt skickas till nutida sultanen Erdogan.

***

2 kommentarer på “Krönikan 4/8 2018. Polisen sköt ihjäl funktionshindrad. Vad kan göras åt polisterrorn?

 1. James Dean
  4 augusti, 2018

  Dags för öga för öga tand för tand, maktmissbruket har blivit för stort !

  Gilla

  • Konst & Politik
   4 augusti, 2018

   Hm. Jag kan förstå och dela din upprördhet. På Ship to Gaza (om det är vad saken gäller) är alla aktivister utbildade i icke-våld. Det gäller att välja sina strider. Om du syftar på de skjutglada poliserna så borde vi kräva att de avväpnas. I England och på andra håll sköter polisen sin uppgift utan vapen.Och som det är nu borde polisen avvecklas till förmån för något helt annat, vilket jag har utvecklat i artikeln ”Avveckla polisen – skapa alternativ!”. ACAB. Copwatch kan bli en mycket betydelsefull rörelse!
   https://anarchyisorder.wordpress.com/category/avveckla-polisen-skapa-alternativ/
   — Vi ses efter revolutionen! Staffan/Konst och Politik.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: