Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 2-3/8 2018. Polisen sköt 20-årig autistisk man med Downs syndrom.”Hade leksakspistol”.

Världen: Aino Pennanen greps av polis på ett flygplan när hon försökte förhindra en deportation i Finland. De Grönas ordförande Touko Aalto uttryckte redan i tisdags sitt stöd till Pennanen och har krävt att utvisningarna stoppas. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson skriver på Twitter att det är förståeligt att människor agerar för att försvara mänskliga rättigheter då man är rädd för att ett människoliv är i fara. – Personer som utvisats från Finland har tidigare dödats i sitt hemland, skriver Andersson (HBL). Svenska aktivisten Elin Ersson lyckades nyligen stoppa en deportation från Sverige till Afghanistan.

Sverige: Fjärde polisiära dödsskjutningen i rad på kort tid, enligt svt 6 på ett halvår. Mannen som polisen sköt 2/8, en autistisk 20-åring med Downs syndrom enligt Metro, bar på en låtsaspistol. Skott har avlossats vid Norrbackagatan i Vasastan i Stockholms innerstad under torsdagsmorgonen efter att ”en person betett sig hotfullt”. Personen som skottskadades avled på sjukhus. Åklagarmyndigheten meddelade under förmiddagen att de inleder förundersökning om tjänstefel (svt). Med denna skjutning har den svenska polisen dödat 32 personer med skjutvapen 1995-2018; totalt har ett 60-tal personer i kontakt med polisen dödats under denna tid.

Sverige: Revpride förbereder politiska Pridedagar. Revolutionär Pride inleddes i onsdags. Det är ett arrangemang som ser ut att växa. Arrangörerna vill skapa en radikal politisk plattform för hbtq-communityn (Arbetaren).

Sverige: Jonas Sjöstedt berömde Vänsterpartiet i Göteborg som vill se fler allmänna dricksvattenfontäner. Då gick förra utrikesministern Carl Bildt (m) ut och jämförde talet om allmänt dricksvatten med kommunismen (Aktuellt Fokus).

Ja, och varför inte privatisera luften också? Kapitalismens slutmål är ju att ingenting ska  vara gratis.

Malmö/Lund: Framåt slutet av helgen kommer ett molnområde in över de sydliga delarna av landet och temperaturerna sjunker ytterligare till cirka 20 grader. Under söndagen väntas även regn, enligt SMHI:s prognoser.

Konsten: Martin Johnson Heade (1819-1904). Orkidé och kolibrier. Favorit i repris.


cattleya-orchid-and-three-hummingbirds-1871.jpg!Large

Courtesy Martin Johnson Heade: Cattleya Orchid and Three Hummingbirds, 1871.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: