Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/6 2018. Unga går till de autonoma.

Världen: Kinas röda sol gick ner 1976 och Deng Xiaoping tog över. Att ”kapitalism kan uppstå inuti ett kommunistiskt parti” var en av Maos upptäckter. Den logiska slutsatsen borde då vara att ett kommunistiskt parti till varje pris måste undvikas om revolutionen skall överleva och i stället ska socialismen baseras på arbetarråd. Men så långt tänkte inte Mao och inte dagens maoister heller. Som i trance fortsätter de att hylla Kina, världens största imperialistiska Stat med en pyramidal ojämlikhet och med en diktator Xi som sitter på livstid.

Sverige: De politiska partiernas ungdomsförbund går stadigt bakåt. ”Ungdomar har stort intresse för politik och samhällsfrågor. Mer än någonsin faktiskt, men de är inte intresserade av partipolitik. Den upplevs som alltför seg och byråkratisk”, säger Erik Amnå, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet (svt). Det stämmer. Direkt aktion är roligare. Politiskt intresserade ungdomar går numera till den utomparlamentariska, aktivistiska och autonoma vänstern, vilket är mycket lovande. Trots eller tack vare Statens försök att stigmatisera den.

Sverige: Stödet för Socialdemokraterna fortsätter att minska på grund av deras anpassning till SD och det katastrofala angreppet på strejkrätten. Något som skulle kunna hjälpa upp situationen vore en heltäckande tandvårdsreform, men det lär vi inte få se och en reformism utan reformer är förstås måttligt attraktiv.

Malmö/Lund: Redan på järnåldern bryggdes det öl i Skåne visar nya fynd från utgrävningar i Uppåkra, Lunds historiska förelöpare (svt). Uppåkra är landets rikaste arkeologiska fyndplats och betydligt äldre än både Birka, Sigtuna och Visby.

Konsten: S. Jacobson: Barockblomma. O.p.p.+ psd 2018.


barock5

***

2 kommentarer på “Krönikan 26-27/6 2018. Unga går till de autonoma.

  1. So
    13 juli, 2018

    thx I needed to know this

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: