Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 6-7/6 2018. Nationalism = Krig.

Världen: Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inleds klockan 9 lokal tid den 12 juni. På plats i Singapore finns sedan en tid redan en grupp amerikaner – militärer, säkerhetspersonal, tekniker, medicinsk personal och andra personer – som förbereder det första mötet hittills mellan en amerikansk president och en nordkoreansk ledare (svt).

Världen: ”Placera asylnekade på öde öar”. Placera människor som fått nej på sin asylansökan på obebodda öar. Förslaget från Dansk Folkeparti får nu visst stöd i den danska regeringen.Dansk Folkeparti har länge argumenterat för att personer som nekats asyl och ska utvisas från Danmark kan placeras på någon av landets 300 obebodda öar (svt). Att bli landsatt på en öde ö var förr ett alternativt dödsstraff för myterister (marooned). Och koncentrationsläger kan ha många namn.

Sverige: Nationalistdagen firas idag. Huvudskälet till firandet är att despoten Gustav Vasa valdes till kung av Sverige den 6 juni 1523. Men Skansen populariserade den och Sverigedemokraterna är väl dess enda trogna anhängare numera. Nedan Carl-Johan De Geers på sin tid bötfällda affisch. Nationalism och krig har ett närmast symbiotiskt förhållande. Orsak och verkan.


carl-johan-de-geer-1967-skanda-flaggan1


Malmö/Lund: Gratis bad för barn i förskoleklass. Statliga medel gör att barn i förskoleklass i sommar kommer få fritt inträde till kommunens friluftsbad, och i höst får de möjlighet att öva vattenvana på badhuset Högevall (skd). Gratis är språkets vackraste ord… Som pensionär undrar jag varför det ska vara så krångligt att ta sig från Lund till Lomma utan bil. Jag vill till havet! Och jag önskar att Naturbussarna kom tillbaka.

Konsten: Konsthögskolans vårutställning är ovanligt fri från politisk och ideologisk konst. Var finns engagemanget, glöden, viljan att kommunicera? undrar Bo Madestrand (DN).

Konsten: S. Jacobson: Svart oval. Digital art 2018.


svartoval2.jpg

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 juni, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: