Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 9/3-10/3 2018. Ung och extrem.

Världen: Kim Jong-un inbjuder Trump att diskutera kärnvapenprogram. Inbjudan levererades av sydkoreanska tjänstemän, som sa att president Trump hade accepterat och skulle träffa den nordkoreanska ledaren i maj. Ingen sittande president har någonsin träffat en nordkoreansk ledare (New York Times).

Världen: Florida trotsar Trump och skärper vapenlagarna (svd). Ska andra stater följa efter?

Sverige: Om bara kvinnor röstade om det var val i dag skulle SD backa fem procentenheter och få 13,2 procent, skriver Expressen. Dags att avskaffa den manliga rösträtten?

Sverige: Jag har läst den senaste i den långa raden rapporter om s.k. ungvänsterextremism som har den löjliga rubriken ”Ung och extrem”. Måns Lundstedt står som författare, utgivare är MUFC, alltså inte det vanliga Muf utan den pompösa ”Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor”, som nu sluter sig till andra lika misslyckade satsningar som ”Forum för Skevande Historia” ”Samordnaren” och ”Samtalskompassen”.

Rapporten består mest av luft: ständiga omtagningar och vidarehänvisningar om ”våld” och ”extremism” trots att den inte kan ge ett enda konkret exempel på sådant. Liberala åsikter, inget annat hittar man här. Den vanliga hopfösningen med islamister och nazister finns förstås med utan annan anledning än guilt-by-association.

En enda korrekt mening har jag dock hittat i denna McCarthy–pamflett: att ”de autonoma vill ha kollektivt ägande och direktdemokrati”. Javisst. Men varför detta skulle anses vara extremt eller våldsbejakande framgår inte. Olagligt är det inte heller. Miljontals vanligt folk världen över ser detta snarare som sunt förnuft i det samhälle vi tvingas leva i. Fundera en stund på det, MUFC! Hos de autonoma finner ni inga terrorister men i de andra två grupperna kommer ni att hitta desto fler – så ni kan ignorera oss helt utan att gå miste om något.

Dessutom har Lundstedt fått för sig att ockupationsvågen 2008-2009 startade i Umeå. Nej, den startade i Lund, och antalet husockupationer dessa år var inte 40 som Lundstedt påstår utan snarare 60.  Jag har behandlat den vildvuxna floran av självutnämnda extremistexperter i en längre artikel här. Den som vill veta något om den autonoma rörelsen kan  gå till ”ABC för autonoma på denna blogg.

Däremot kunde våldsbejakarna inom svenska polisen, militären och Säpo vara värda en ingående studie, typ Kristian Williams ”Our Enemies in Blue” (pdf här) om amerikanska förhållanden. Mitt eget lilla bidrag till polisforskningen finns här.

Sverige: En granskning från Sveriges Radio visar att Säpo undanhållit teknisk bevisning i rättegången mot de nazister som placerat ut flera bomber i bland annat centrala Göteborg. Säpo visste precis vad som var i görningen eftersom nazisterna övervakades, men undvek att ingripa och lät det ske. Vad drar vi för slutsatser av det? Jo just det.  Och varför blir man inte förvånad? https://aktuelltfokus.se/sapo-undanholl-bevisning-mot-nazistiska-terrorister/

Malmö/Lund: Feministiskt Initiativ, (v) med flera demonstrerade på Stortorget i Lund under Internationella Kvinnodagen. Andra aktiviteter i Lund har exempelvis varit paneldebatter och feministisk stadsvandring.

Konsten: Ӂterkomsten till bilden som bild
kändes som en lättnad och oväntad glädje när konsten så länge ägnat sig åt berättande, opinionsbildning och dagspolitik i verk och egon som tar oblyga arealer i anspråk” skriver kritikern Peter Cornell i Expressen om en utställning av latinamerikansk konkretism på Moderna Museet. Ja precis. Var tog bilden vägen i nutidskonsten? På Lunds Konsthalls senaste utställning exempelvis, där alla texter är på kinesiska utan översättning och med hoprafsade föremål på golvet. Var tog bilden vägen? Rubriken ”Resor utan ankomst” är bra men innehållet är tyvärr totalt ointressant. Modernas utställning är däremot både spännande och rik.


moderna
Concrete Matters, Moderna Museet Sthlm 24.2 – 13.5 2018. Foto courtesy DN.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: