Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 27/2 2018. Ut med Erdogan från Rojava!

Världen: Rojava: We Promise the Mothers of our Martyrs from US, Brittany & Spain – Afrin Will Not Fall & We Will Defeat Turkish Fascism!   (Insurrection News).

ypg

Världen: Hjältar blir terrorister när Turkiet invaderar Syrien. ”Utan de syriska kurdernas insats hade terrorgruppen IS troligen fortfarande kontrollerat norra Syrien. Men nu angriper turkiskt flyg och artilleri kurderna i nordvästra Syrien, samma grupp som körde bort de fruktade terroristerna. Och Turkiets despot Recep Tayyip Erdogan kallar istället den kurdiska milisen YPG, målet för den massiva invasionen, för terrorister” skriver Claes JB Löfgren (svt).
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hjaltar-blir-terrorister-nar-turkiet-invaderar-syrien

Sverige: Svd skriver om amerikanske anarkisten Henry David Thoreau
(1817-1862). Läs ”Skogsliv vid Walden” (1854)! En oerhört vacker och poetisk naturskildring. https://www.svd.se/den-politiska-sprangkraften-gor-honom-standigt-aktuell

Malmö/Lund: Demonstrera i solidaritet med folket i Afrin! Stoppa Erdoğans folkrättsvidriga dödande! När: 2018-03-03 14:00. Var: Triangeln, Malmö. Arrangörer: NCDK Skåne (Kurdiska Demokratiska Samhällscenret).I norra Syrien har YPG/YPJ (Folkets Försvarsenheter och Kvinnornas Försvarsenheter) länge kämpat för att försvara folket och världen mot Daesh/IS. Efter att ha befriat regionen byggs ett demokratiskt och jämställt samhälle upp där många olika etniciteter lever i fredlig samexistens. Ett samhälle som nu hotas av Erdoğans folkrättsvidriga angrepp, etniska rensande och dödande. Vi vägrar acceptera Erdoğans försök att göra samma sak som Daesh/IS! Erdoğan vill splittra oss och ställa oss mot varandra för att ha kvar sin makt och för att stärka den fascistisk stormaktens ställning i regionen. Vi ställer inte upp på det. Vi människor håller ihop, för vår rätt till fred och frihet. Vi kräver att Sverige agerar! Ut med diktatorn Erdoğan från Rojava!

Vi kräver fred och frihet för alla! Vi kräver att Turkiska armén lämnar Rojava omedelbart och att den svenska regeringen agerar! På lördag kl. 14:00 uppmanar vi alla progressiva krafter att komma på NCDK Skåne demonstration som startar på Triangeln Malmö I lördags (24/2) omhändertogs f.d. PYD-ledaren Salih Muslim i Tjeckien av Interpol, på order av Turkiet. Salih Muslim sattes tidigare i år upp på Turkiets mest eftersökta lista i samband med Turkiets attackerna mot Afrin/Rojava.Vänsterrörelsen PYD är den ledande politiska kraften i Rojava och YPG/YPJs politiska gren. Vi kan inte tillåta att europeiska stater och EU-medlemmar springer Erdogans smutsiga ärenden. — NCDK-skåne.

Ja, den svenska regeringen borde agera, sluta prata och skicka alla sina förband och vapenslag till Syriska gränsen mot Turkiet – gärna med FN-hjälp – för att försvara kurderna mot Erdogan. Sverige har redan militär personal i området, frivilliga kommer inte att saknas och Sverige kan äntligen göra en konkret humanitär och militär insats på rätt sida. Först då kan vi bidraga till att säkra kurdernas fortsatta existens  i Rojava och Syriska Kurdistan!

Malmö/Lund: Under tisdagen var det byggstart för Veidekkes projekt vid Stadsparken i Lund. Det rör sig om 147 bostadsrättslägenheter, ettor till treor, som byggs i tre etapper.Husen blir sex till tio våningar höga (skd). Svindyra lägenheter där det borde vara grönt. Finns det verkligen inget bättre alternativ än att kontaminera Stadsparken?

Konsten: Zdzislaw Beksinski.untitled-1978Zdzislaw Beksinski

Courtesy Zdzislaw Beksinski: Untitled, 1978.

***

Citatet:Rasism ersätter klasskampen i striden om mittenväljare. Vänsterns svar är klasspolitik mot klyftor och politiska allianser med dem som organiserar sig för en ljusare framtid.— Flamman om Löfvens politik.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 februari, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: