Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 13-14/2 2018. Fattigdom American Style.

Världen: – När nästa recession kommer, skriver New York Times, kommer många människor som förlorar sina jobb att få svårare att få arbetslöshetsförsäkring, en viktig livlina för de flesta amerikaner. I flera stater skulle dessa människor behöva lämna urinprov bara för att kvalificera sig. De som inte får några sådana förmåner kommer att tvingas till den typ av skitjobb som vår ekonomi producerar i överflöd – ett kontraktsarbete i ett Amazon-center eller ett varuhus som levererar matvaror till personer som fortfarande har karriärer (New York Times).

Världen: Fattigdom American Style.
”I praktiken är Förenta staterna ensamt bland de utvecklade länderna att insistera på att även om mänskliga rättigheter är av grundläggande betydelse, omfattar de inte rättigheter som skyddar mot att dö av hunger, dö av brist på tillgång till vård eller mot att växa upp i ett sammanhang av total deprivation. . Till syvende og sisdt är det så, särskilt i ett rikt land som USA, att den extrema fattigdomens kontinuitet är ett politiskt val av de som har makten. Med politisk vilja kunde fattigdomen lätt elimineras ”. — Prof. Philip Alston. https://popularresistance.org/poverty-american-style/

Sverige: Polisen Peter Springare har blivit polisanmäld
– av sin egen ledning. Orsaken är ett uttalande om invandrare och gruppvåldtäkter, som han beskrev som ett ”kulturellt fenomen” (metro). Själv är han ett riktigt läskigt subkulturellt fenomen.

Sverige: Karl-Petter Thorwaldsson (LO)
kommenterar moderaternas tänkta försämringar för arbetarna. Men han kommenterar inte att både (s) och Metall vill inskränka strejkrätten. Om detta inte ett ljud – och det kan man ju förstå – men inte förlåta – om det nu går igenom.

Malmö/Lund: Sjukvårdsnämnden för Skånes universitetssjukhus
, Sus, tog i fredags beslut om att bygga ut akutmottagningen i Lund. Kapaciteten ska förbättras. En annan nyhet är att det ska bli möjligt för läkarna att göra CT-röntgen på plats (skd). Bra. Men ökad kapacitet kräver ökad personalstyrka – helst med ökad lön. Vården kan inte automatiseras, det krävs fler händer och flera hjärtan.

Konsten: S. Jacobson:
Hard Edge 2.


hardedge2a

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 februari, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: