Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 9/2 2018. Aktivist misshandlad av vargjägare.

Världen: Nu bekräftas att Ryssland verkar ha lyckats att påverka det amerikanska presidentvalet genom hacking. Om Trump inte kommit till makten på laglig väg är det ytterligare en orsak till att avsätta honom. Gör det!

Världen: En brittisk man som åkte till Syrien 2016 kommer att åtalas för terrorbrott. Anledningen är att mannen bekämpade terrorsekten Islamska Staten. Jim Matthews är en före detta soldat från brittiska armén. 2016 befann han sig i Syrien för att strida mot Islamska Staten på samma sida som den socialistiska folkarmén YPG. Enligt BBC kommer Matthews nu att åtalas för terrorbrott (aktuelltfokus). Ett vansinnigt beslut – så blir det när man inte kan definiera ”terrorism”.

Sverige: Fem stygn i huvudet och ett skadat ben blev resultatet av en attack på djurrättsaktivister av vargjägare i Västmanland häromdagen. Hittills har det rört sig om lindrigare brott enligt polisen men nu har våldet eskalerat (Fria). Avlys vargjakten innan fler incidenter inträffar! Se även denna krönika: https://anarchyisorder.wordpress.com/2018/01/22/kronikan-22-23-1-2018-protesterna-mot-vargjakten/

Sverige: Det föds allt färre barn med Downs syndrom. På bara ett par år har antalet minskat kraftigt, det visar ny statistik från Socialstyrelsen som SVT Nyheter tagit del av. Under lång tid har det fötts mellan 200 och 300 barn om året med kromosomavvikelser, nu är antalet nere i 160 (svt). Detta påminner till sitt resultat om steriliseringarna.

Vad säger att barn med Downs syndrom inte har rätt att leva? De älskas av sina föräldrar lika mycket som andra barn. Fosterdiagnostiken leder till att vissa individer väljs bort i stället för att samhället ska ge dem och deras föräldrar det stöd de behöver och alla barn samma värde. Fosterdiagnostiken leder till att allt fler och oviktigare ”avvikelser” väljs bort, även naturliga variationer. I Kina aborteras betydligt fler flickor än pojkar på fosterstadiet. Med fostervattensprover kan exempelvis färgblindhet, vänsterhändhet och andra triviala karakteristika avslöjas. Föräldrarna ställs inför allt fler irrationella valmöjligheter. Detta är en teknisk utveckling som inte på något sätt är önskvärd utan djupt problematisk. Aborträtten ska värnas. Men också människovärdet – mot all sorts onödig selektion.

Malmö/Lund: Novo Nordiska Fonden har beviljat 225 miljoner danska kronor till Lunds universitet för att bygga och driva MicroMAX, ett nytt strålrör till forskningsanläggningen Max IV i Lund. Strålröret blir, enligt Lunds universitets hemsida, ett av världens starkaste proteinmikroskop och ett viktigt verktyg för forskarna som studerar proteiner (Lokaltidningen Lund).

Konsten: August Strindberg. Ny bok: ”Strindbergs måleri” av Göran Söderström. Recenseras här: http://www.skd.se/2018/02/06/oforglomligt-om-strindbergs-maleri/


august

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 februari, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: