Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 1/2-2/2 2018. Erdogan folkrättsförbrytare.

Världen: ”För Erdogan är demokrati en form av terrorism”. ”Den turkiska regeringens senaste agerande i Afrin är också ett folkrättsbrott i och med att man angriper ett område som hör till Syrien”, skriver Amineh Kakabaveh (V) enligt svt. Här har Kakabaveh för en gångs skull helt rätt.

Världen: Den i mitt tycke bästa analysen av Iranupproret: http://www.internationalen.se/2018/01/nu-ar-det-val-revolution-pa-gang/

Sverige: I en krönika i AB argumenterar Johan Norberg för att arbetare inte kan styra företag. Han har som vanligt fel. Det finns mängder av arbetarstyrda företag som fungerar hur bra som helst, t.ex. Zanon i Argentina. Chefen behöver dig men du behöver inte chefen! Kamprads miljarder tillhör hans arbetare, inte hans släkt eller aktieägare! Tipstack till Marre.

Sverige: Statsminister Stefan Löfven (S)
utesluter inte att det behövs en fördjupad genomgång av hur Rakhmat Akilov kunde förbereda terrorattentatet utan att fastna i säkerhetspolisens nät (DN). Säpo är inte precis vår skickligaste myndighet. Dan Eliasson avgår som rikspolischef och har fått jobb på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap.

Sverige: ”När eliten börjar prata om klassorättvisor tydliggörs liberalismens fall. Men varken frihetsavtalsälskande makthavare eller högerpopulistiska överklassclowner vill på riktigt se en jämlik värld. Framtiden ligger i vänsterns händer.” Lisa Claesson i Flamman,

Malmö/Lund: Ett gäng ungdomars
stök och skadegörelse har stört både besökare och anställda på Stadsbiblioteket i Lund. På övriga bibliotek är det lugnt (skd). Det kan inte vara fel att portförbjuda dem på en period även om jag inte gillar förbud i sig. Men viss hänsyn kan man kräva av alla. Och det finns för litet att göra för tonåringar i Lund.

Konsten: Proudly presenting – MOONDOG!


Konsten: svt play visar en dokumentär om två konstnärer jag respekterar: Cajsa von Zeipel och Magnus Wallin. https://www.svtplay.se/video/14682616/blod-ben-och-sten/blod-ben-och-sten De sysslar båda på var sitt sätt med den mänskliga kroppen. Som är fascinerande. Men jag intresserar mig nog mer för själen…vad är en tanke? Och en tankeform? Det immateriella som ändå har en konkret agens. Liksom ord samtidigt är handlingar. Där finns en märklig och stimulerande gåta.

Konsten: Robert Julian Onderdonk.


bluebonnets-at-twilight1919-20
Courtesy Robert Julian Onderdonk: Bluebonnets at twilight, 1920-21.

***

”Bluebonnets” är en vacker benämning. Så här kan det se ut i UB-parken i Lund också…ett hav av scilla. Jag längtar redan efter våren. Men först måste vi uthärda Februari. Det ska gå.

***

Nättips: Här är en pampig, för att inte säga majestätisk, historiesajt.http://www.mgb-home.de

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: