Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 29-30/1 2018. Nolltolerans fungerar ingenstans.

Världen: Sverige bör lära av New York för att hejda den våldsamma kriminaliteten, anser Centerpartiet och föreslår nolltolerans mot småbrott. Genom att på ett tidigt stadium markera mot även mindre brott vill partiet sätta stoppa utvecklingen mot grövre kriminalitet. Men New York-modellen har kritiserats för att det saknas vetenskapliga bevis för att dess aggressiva polismetoder mot enskilda avvikande, som berusade personer och bråkiga tonåringar, minskar brottsligheten (Expr.)

Nolltoleransen enligt amerikansk modell
är en totalt misslyckad och kontraproduktiv idé som numera övergetts över hela världen. Annie Lööf är långt efter sin tid, även här.

Sverige: Har man den minsta invändning mot Stat och Kapital får man numera veta att man är en ”våldsbejakande extremist”. Effekten är densamma som om Liberalerna vore det enda tillåtna politiska partiet i Sverige – outhärdligt, med andra ord. Men don´t worry – våra idéer vinner i längden.

Sverige: Kamprad. ”Vi är 150 000 arbetare
som borde få dela på arvet.”
skriver Henrik Malmrot, förbundsordförande för Ung Vänster och tidigare anställd på IKEA.

Sverige: 8 av 10 väljare: ”Sverige är ett klassamhälle”.
Novus undersöknings fråga lyder: Tycker du att Sverige i dag är ett klassamhälle? Undersökningen visar också att åtta av tio väljare anser att Sverige är ett klassamhälle. Vänstern fortsätter att påpeka att klassamhället existerar, men även bland borgerliga och sverigedemokratiska sympatisörer anser tre fjärdedelar att klassamhället existerar. Samtidigt som SD förnekar klassamhällets existens (Folkets Nyheter).

Malmö/Lund: Miljöforskningen ligger i topp men på universitetets bakgård är det inte lika städat. I dagsläget klarar Lunds universitet inte ens lagkraven, och trots en ny utredning verkar ledningen inte vilja skjuta till mer resurser (Lundagård).

Malmö/Lund: Då kommer Timbuktu till Lund. I höst ger sig Jason ”Timbuktu” Diakité ut på turné med scenföreställningen ”En droppe midnatt”. Lund är en av städerna som får besök. Lund och arenan får besök den 9 november. Biljetterna släpps den 26 januari (Lokaltidningen Lund).

Konsten: John William Waterhouse.


ophelia-1894

Courtesy John William Waterhouse: Ophelia, 1894.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 januari, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: