Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 28-29/1 2018. Förskolan bör gå i strejk!

Sverige: Linda Palm har skrivit en mycket viktig text i Metro om krisen i förskolan: ”Om förskollärare går ut i strejk så kommer Sverige att stanna.”

”…jag ser hur vi befinner oss i ett mycket hårdare klimat med klassklyftor och ökad segregation. Jag ser hur högt uppsatta människor tjänar pengar på vinster i välfärden och startar förskolor enbart i vinstsyfte, barnen ses inte längre som barn utan som en produkt till för att tjäna pengar på. Pengarna som skulle ha gått till att utveckla verksamheten för att främja barnens utforskande och lärande verkar istället allt för ofta hamna i fel fickor. För mig är det tydligt att denna privatisering inte bara har bidragit till sämre villkor för barnen i förskolan – utan också för alla som jobbar inom yrket”. https://www.metro.se/artikel/debatt-om-f%C3%B6rskoll%C3%A4rare-g%C3%A5r-ut-i-strejk-s%C3%A5-kommer-sverige-att-stanna

Jag instämmer med full kraft. Hot om strejk är det enda som kan hjälpa upp situationen. Förskollärare och barnskötare – som nästan alla är dagligen beroende av – gör ett fantastiskt jobb det har jag själv sett men barngrupperna är på tok för stora, personalen behöver förstärkas och lönerna höjas. En strejk skulle få omedelbar effekt och ni kommer säkert att få allmänhetens stöd. Go for it!

Sverige: Andelen fattigpensionärer i Sverige har ökat från 9,5% 2007 till 16,8% 20018.Inte mindre än 328.000 (!) pensionärer lever under fattigdomsgränsen (ETC). Skamligt. Gör genast något åt detta, politiker!

Malmö/Lund: AFA skriver om den nazistiske skåningen Erik Edwall här:https://antifa.se/2018/01/27/afa-stockholm-erik-edwall-skaning-i-naste1/

Malmö/Lund: Judith Popinski var 21 år gammal när hon och hennes familj skickades till Auschwitz. Av tio familjemedlemmar var hon den enda som överlevde. Under lördagen befann sig Popinski på Malmö stadsbibliotek där förintelsens minnesdag uppmärksammades (skd). De överlevare som ännu finns kvar är guld värda som historiska vittnen. Gör resor till Auschwitz obligatoriska för alla och ge ut ”Om detta bör ni berätta” i ny massupplaga till alla skolor. Nu om någonsin behövs det för att berätta om nazismens verkliga natur. Aldrig mer.

Konsten: Berthe Morisot.


berthe morisot
Courtesy Berthe Morisot: Vaggan.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 januari, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: