Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 11-12/1 2017. Pöbeln på åskådarbänken.

Världen: Den 7 juli i år antogs konventionen om kärnvapenförbud av 122 FN-länder, bland dem Sverige. För att avtalet ska träda i kraft krävs att 50 länder skriver under och ratificerar det. Enligt reglerna ska konventionen träda i kraft 90 dagar därefter. Avtalet har varit öppet för underskrift sedan den 20 september och då skrev 53 stater under. Tre länder har hittills ratificerat avtalet. Fredspriset 2017 gick till organisationen ICAN och dess kampanj mot kärnvapen.

anti

Världen: ”Experts say that nonsexual touching contributes to greater well-being” skriver New York Times. Kroppskontakt är livsnödvändigt för både barn, vuxna och gamla. Man hoppas att vi kan fortsätta att kramas, ligga sked och hålla händer. https://www.nytimes.com/2017/12/05/well/family/gender-men-touch.html?

Världen: Mordiska Motståndsrörelsen
, som nyligen förbjöds i Finland, demonstrerade på onsdagen i Helsingfors under parollen ”för frihet”. I nazisttåget fanns även aktivister från andra högerextrema organisationer. De samlade omkring 400 demonstranter. Polisen förhöll sig passiv. Samma dag demonstrerade tusentals personer under parollen ”Helsingfors utan nazister” (Expo).

Sverige: Förra året uppgick den totala summan för samtliga Nobelpris och verksamhetens kostnader till 97,2 miljoner kronor, enligt Nobelstiftelsens årsredovisning. Nobelveckan i Stockholm och Nobeldagarna i Oslo bokfördes till 14,6 miljoner kronor (Metro).

Årets Nobelfest väntas bli dyrare, Kungahusets kostnader inte inräknade. Är det party så är det men svenska folket får bara titta på. Det påminner om de kungliga middagarna före Franska Revolutionen, där allmänheten kunde köpa biljett – inte till middagen utan till en åskådarplats. Man fick andäktigt titta på när kungen åt medan den egna magen var tom. Mycket är inte förändrat på den punkten sedan 1700-talet – utom tv-sändningarna då förstås.

Sverige: Hittills i år har polisen tvångsavvisat drygt 1 600 asylsökande från Sverige. Avvisningarna väntas bli än fler när hundratals unga afghaner inte längre klassas som barn. Sedan några dagar har ett 20-tal afghaner varit placerade på Migrationsverkets förvar i Åstorp i väntan på att föras ombord på en Frontexflygning till Kabul. De fördes under kvällen till Sturup för att därifrån vidarebefordras till Afghanistan (SDS). Ett hundratal aktivister protesterade och sörjde, fem utvisningshotade lyckades man rädda men situationen var kaotisk.

Malmö/Lund: Svenska medier som rapporterar
på ett sätt som kan skada Sveriges relationer med främmande makt ska kunna dömas för utlandsspioneri. Det är innebörden i ett förslag från en statlig utredare, skriver Yngve Sunesson i skd.

Förutom att det skulle bli förbjudet att kritisera svenska militära insatser utomlands skulle förslaget bli en återgång till ordningen under andra världskriget. Kritiska röster mot nazismen i Tyskland belades med transportförbud. Tidningen Arbetaren råkade ut för detta ett 40-tal gånger. Yttrande- och tryckfriheten var i praktiken upphävd. Detta får givetvis inte upprepas.

Konsten: A-love.

a-love
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 december, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: