Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 23-24/11 2017. Antisemitismen ökar i Polen.

Världen: Europeiska judiska kongressen (EJC) uttrycker ”djup oro” över en ökning av antisemitiska handlingar i Polen sedan det ”nationalkonservativa” partiet Lag och rättvisa (PIS) tog makten efter parlamentsvalet 2015. Polen var 1939 hem för den största judiska befolkningsgruppen i Europa, med omkring tre miljoner människor eller tio procent av den totala polska befolkningen. Men endast omkring 300 000 av dessa människor överlevde andra världskriget, då Nazityskland ockuperade Polen (svd). Civilbefolkningen deltog i folkmordet.

Världen: Den tidigare armébefälhavaren Ratko Mladic döms till livstids fängelse. Mladic spelade, i egenskap av befälhavare över de bosnienserbiska styrkorna, en avgörande roll i folkmordet i Srebrenica, enligt FN-tribunalen i Haag (svt). Jugoslaviens upplösning började med att Tyskland erkände Kroatiens utbrytning 1991. Ansvariga för Natos bombkrig i regionen 1995 och 1999 har anmälts till tribunalen men kommer med största sannolikhet inte att ställts inför rätta.

Sverige: Kapitalisten Bert Karlsson stämmer staten och Migrationsverket på 28 miljoner kronor för uteblivna intäkter i sitt bolag Jokarjo som drivit asylboenden under flyktingkrisen – vinsten på 122,4 miljoner var för låg anser han (Proletären). Med fräckhet kan man komma långt, som parasit kan man komma längre.

Sverige: En man som är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli och som är en framträdande medlem i partiets ungdomsförbund Ungsvenskarna har polisanmälts för våldtäkt, rapporterar Aftonbladet.  Mannen är enligt tidningen i 20-årsåldern och har haft flera framträdande roller inom Ungsvenskarna, och har vid sidan av sitt arbete på SD:s riksdagskansli också suttit som nämndeman vid två tingsrätter.

Sverige: Patriarkatet ligger illa till.
#metoo har nu nått ända in i Svenska Akademien via dess nära anknutna kulturklubb Forum. Ebba Witt-Brattström säger sig vara i paradiset vilket Lotta Bromé kanske inte håller med om. Jag tycker mest att utvecklingen är ledsam såtillvida att man låtsas att det bara gäller enskilda personer och jag ser fram emot någon slags katharsis – men eftersom det så tydligt handlar om Makt måste maktbalansen förändras och inte bara mellan män och kvinnor utan genom alla variabler. Det skulle vara positivt. Riv alla hierarkier, förkasta alla auktoriteter och börja om på nytt med en horisontell samhällsstruktur. Patriarkatets död ska bara vara början.

Malmö/Lund: Det har utlovats grönska på det nya Bantorget. Men när den årslånga omgörningen satte igång tog det bara ett par dagar innan de hundraåriga parklindarna låg på backen (SDS). Detta får sägas vara typiskt för den självsvåldiga kommunala ideologi som älskar asfalt och betong men hatar träd och annan grönska. En gång var Lund en mycket lummig stad – det kan man se på gamla vykort…

Konsten: Emily Kame Kngwarreye.


Earths_Creation

Courtesy Emily Kame Kngwarreye: Earth’s Creation I (1994) /Art Newspaper.

***

Citatet: ”Maktmissbruk kommer sällan som en överraskning”. —Jenny Holzer.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: