Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 20-21/11 2017. Utan usk:orna stannar Sverige!

Världen: Margot Wallström om Burma: – Som jag ser det så uppfyller situationen som rohingya-folket utsätts för rekvisiterna som gäller för brott mot mänskligheten. Det är både omfattande och systematiskt planering och innehåller den typ av allvarliga brott och övergrepp som är oerhört grymma och barbariska (AB).

Världen: Feminism är antifascism. Dagens brunblå nyfascister vill kontrollera kvinnans kropp för att därmed kunna kontrollera rasens renhet, men maskerar det som att de vill ”skydda” kvinnor, skriver Hanna Höie. Vi får inte låta oss luras av de blåbruna fascisternas spelade omtanke för kvinnor. När det väl gäller väljer de alltid sina vita bröder, skriver Hanna Höie i Fria.nu.


usk

Världen: Söndag 19 november hålls det presidentval i Chile. Frente Amplio (FA) har funnits bara i åtta månader och har förstås växtvärk. Den ser sig själv som en livskraftig och mångfaldig politisk konstellation, till skillnad från NM, om än med svagheter. Den leds av en yngre generation som förmår att entusiasmera och inspirera. Den strävar efter att ha en permanent kontakt med progressiva, antinyliberala krafter, inte bara inom nationsgränserna utan även på internationell nivå. Politiken tar inte slut i och med att valet den 19 november är över. Det är en historisk utmaning, skriver Alex Fuentes i Internationalen.

Sverige: Undersköterskorna inom Göteborgs stad bjöds in till julbord som tack för deras goda arbete. Men en vecka senare ångrade sig kommunen och drog tillbaka inbjudan. GT var först att rapportera om händelsen.– Besvikelsen var naturligtvis enorm, säger undersköterskorna till Aftonbladet. Nu får det verkligen vara slut med den oförskämda behandlingen av usk:orna – utan dom stannar Sverige! Skäms!

Sverige: SDs sjukvårdsbluff.Skrapar vi på ytan blir det uppenbart att SD inte är det sjukvårdsparti de ivrigt försöker marknadsföra sig som. Deras politik innebär samma gamla New Public Management som präglat vården sedan mitten av 1980-talet.”, skriver Lisa Claesson i Flamman. Svärmorsdrömmen Åkessons framtoning och SDs hårdföra politik är två olika saker, vilket dess väljare kommer att bli varse, om inte förr så efter valet 2018. Och Åkessons svärmor tycker inte längte att han är en dröm.

Malmö/Lund/Konsten: Kulturportal Lund skriver om de polskjudiska gravarna på Norra Kyrkogården. Där vilar några av flyktingarna från de tyska koncentrationslägren som kom hit efter krigsslutet med De Vita Bussarna. Jag har tidigare skrivit om änglastatyn där, i artikeln om Lunds konsthistoria på denna blogg.


angel_in_lund
Nandor Wagner : ”Uppståndelsens Ängel”, 1963, rostfritt stål, sten.

***

Övrigt: Läs Gellert Tamas eftermäle om Ian Wachtmeister! En välbehövlig kontrast till den okritiska, närmast panegyriska hyllningskören. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/E0dnl/wachtmeister–en-farlig-gamang

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: