Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 18-19/11 (2) 2017. Alternativt EU-toppmöte.

Världen: Tjuvjägarnas president. Nu häver Donald Trump förbudet mot att importera elefantdelar från Zimbabwe och Zambia, skriver The Independent. Beslutet kritiseras hårt – inte minst av djurrättsaktivister. ”Kommer att öka tjuvjakt, göra samhällen mer sårbara och skada bevarandeinsatser”, skriver Chelsea Clinton på Twitter. Har den mannen någonsin fattat ett bra beslut? En politiker som anstränger sig för att j-vlas med hela världens befolkning – utom en klick miljardärer – ska inte sitta vid makten. Dump Trump!

Sverige: 3000 poliser vaktar EU-mötet i Göteborg och borgarpressen hoppas på kravaller och blodbad. Nix. Snopet. Inget våld så långt ögat når kunde de besvikna fotograferna konstatera. Däremot blev det välbesökta EU-kritiska seminarier: ”Bryt med EU-politiken: Ja till rättvis omställning, gemensam välfärd, fred, miljö och mot rasism. Juncker, May, Merkel, Macron m fl är inbjudna av Stefan Löfven till ett EU-toppmöte i Göteborg 17 november på temat Tillväxt och rättvisa jobb. Vi är inte bjudna men planerar istället ett Alternativt EU-toppmöte i Göteborg tillsammans med en rad andra organisationer. Den 18 november blir det en heldag med seminarier och workshops. Fri entré. Plats: Arbetarrörelsens folkhögskola, Järntorget 7.

Arrangörer: Jordens Vänner, EU-parlamentarikerna Max Andersson (mp) och Malin Björk (v), Latinamerikagrupperna, Corporate Europe Observatory., Aktivister för fred, Folkrörelsen Nej till EU. Fler tillkommer”. https://www.facebook.com/events/352781938508588/

Sverige: 1917 hyllas och diskuteras i de flesta medier detta år. Med undantag av Sydsvenskan, som istället gör reklam för 1918. Om detta årtal har nämligen dess pompöse ledarskribent Per T. Ohlsson skrivit en medioker liten bok där han påstår att 1918 var ”den svenska demokratins genombrott”. Som vi vet stämmer inte detta. 1918 var istället året då svenskarna, vänstern och deras arbetarråd blev lurade på sin efterlängtade revolution. Tillika det år då Spanska Sjukan ovanpå världskrig och hunger slog till.

Branting & Co använde den ryska revolutionen enbart som påtryckning för sin ömkliga rösträtts- och författningsreform, men kvinnorna fick vänta ända tills 1921 innan de fick rösta och monarkin finns kvar än idag.  Socialdemokraterna ville bli delaktiga i Staten och Kapitalet, inte avskaffa deras välde över arbetarna. Om man har 15 familjer som äger hela ekonomin i ett hierarkiskt klassamhälle som det svenska så spelar det ingen roll hur den politiska representationen och dess formalia ser ut, parlament eller ej. Sverige (och för den delen Ryssland) väntar fortfarande på den ekonomiska demokratins genombrott.

Sverige: ”Planen för att Kristersson (m) ska få bilda regering är en from förhoppning om att högerextremisterna ska släppa igenom den borgerliga politiken utan att ställa till särskilt mycket väsen, och utan att få något tillbaka”, resonerar AB. Inte särskilt realistiskt. När får vi se hela borgerligheten ta tydligt avstånd från det rasistiska SD? Det är same shit different assholes hela vägen.

Sverige: ”Politiskt hårdvinklade sajter och Facebook-grupper har gått på högvarv, samtidigt som mediemarknaden sakta kollapsar. Det utgör grogrund för att ogrundade påståenden och fejknyheter får stor spridning”, säger Snopes-reportern Bethania Palma till Viralgranskaren” (Metro). Men vänta nu – ”grogrund för ogrundade påståenden”? Det finns alltså en grund – även om den inte är djup. Eller vad som nu menas med detta. Besynnerligt. Viralgranskaren är bra men språkgranskaren har tydligen rationaliserats bort ☺ .

Malmö/Lund: Svenska Kyrkan med sina vikande medlemssiffror trånar desperat efter uppmärksamhet. Som nu med Nathan Coleys ”konstverk” (SDS). Jenny Holzer gjorde det bättre. Tydligen har Kyrkan inget förtroende för sitt eget budskap och allt som återstår är tomma bänkar, tomma byggnader och en enorm förmögenhet som hela tiden förräntar sig, oklart med vilket syfte. Här är en bättre ingång: Religion och Revolution: https://anarchyisorder.wordpress.com/category/religion-och-revolution/ samt om Eben Alexanders berömda upplevelser här:

Konsten: Daniel Walbidi. Aboriginal Works. Fine Art Bourse, Nov 14, 2017.Courtesy Daniel Walbidi/Artnet.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: