Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 6-7/11 (2) 2017. USAs vapenlagar.

Världen: New York Times gör en stor genomlysning av vapenproblemet i USA, som har flest vapen per invånare i världen, aktualiserat nyss genom den blodiga kyrkskjutningen. Massor med statistik understödjer resonemanget. ”…bilar och bilolyckor är en påminnelse om att vi kan få bort ett stort problem genom ett folkhälsobaserat angreppssätt: Precis som förbättringar av bilsäkerheten har minskat olyckorna, verkar det som om det är rimligt för vissa vapenpolitiska experter att en förnuftig politiskt genomförbar uppsättning offentliga hälsoregler kan med tiden minska vapendödsfallen i Amerika med en tredjedel – eller mer än 10 000 liv som kan sparas varje år. Så låt oss inte bara fälla tårar för de döda med dystra tal och flaggor på halv stång. Låt oss börja spara liv”.

Sverige: De tre nazister som i torsdags greps och anhölls som misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt grovt brott gällande lagen mot brandfarliga och explosiva varor, har begärts häktade av åklagaren Johan Udén. Vid en razzia beslagtog polisen vapen och sprängämnen.Den häktade mannen i 50-årsåldern är släkt med den häktade personen i 25-årsåldern. Den äldre av dem har ett förflutet i nazistorganisationerna SMR (kallar sig  numera Nordiska Motståndsrörelsen, NMR) ungefär åren 2010-2012 och Soldiers of Odin 2016. Han hävdar att det var länge sen, men Soldiers of Odin-kopplingen är ju rätt ny då de inte fanns för länge sen. Minst en av de tre nazister som tidigare dömts för bombdåd, Viktor Melin, hade också en koppling till Soldiers of Odin (zaramis.se). Nordiska Motståndsrörelsen är även känd som Mordiska Motståndsrörelsen, inte utan orsak. Nu måste samhället äntligen säga stopp och belägg. Vakna, Säpo!

Sverige: Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini kan tillsammans med Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset ha kränkt patienternas mänskliga rättigheter.Det skriver en isländsk kommission i en rapport, som oberoende utrett Macchiarinis verksamhet, rapporterar Dagens Nyheter. Kränkningarna ska ha bestått i att patienterna inte fick kännedom om vilka risker ingreppen var förknippade med. De fick heller inte veta att det saknades beprövad vetenskap och att djurförsök varit misslyckade (SDS). Den falska idioldyrkan och personkult som finns inom den ytterst hierarkiska sjukvården har fått sig en knäck.

Malmö/Lund: Under en och en halv månad håller studenter i temavisningar på Skissernas museum. Bland de tillfälliga guiderna finns en civilingenjör inom väg och vatten och experter på juridik och biologi. Ett 20-tal personer hörde studenten Vladimir Okhnichs tankar om modernitet, broar och rymden (SDS). Inget ont i det men det finns också många kvalificerade konstvetare som skulle passa som guider – och med en djupare konskapsbas. Fast nya vinklar är väl alltid välkomna.

Konsten: Skissernas Museum, Internationella salen.


skissernas
Courtesy Skissernas Museum.
***

Citatet: ”Vi behöver inte en ny historia. Vi behöver en ny framtid”  — Malena Erman i ETC.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: