Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 28-29/10. Arbetarägda företag är framtiden.

Världen: Allt från mikrobryggerier till teknikbolag och stora matvarukedjor i USA använder en närmast unik modell för personalägande. Modellen förkortas Esop (Employee stock ownership plan), och används i dag av omkring 7 000 amerikanska företag med 14 miljoner anställda, vilket är fler än antalet fackligt anslutna i hela USA:s privata sektor. Forskning visar att dessa företag är minst lika lönsamma och uppfinningsrika samtidigt som de har högre löner och mer välmående personal än konventionella företag (ETC). Ekonomisk demokrati och arbetarägda industrier är framtiden. Arbetarmakt genom arbetarråd!

Sverige: Två poliser i Malmö som fångades på film när de slog en Hammarbysupporter, ffpolisenriskerar att förlora sina jobb om de fälls för misshandel. Det meddelar polisens personalansvarsnämnd i ett yttrande (SDS).

OM de fälls, alltså. Men poliser frias i 9 fall av tio, så vi får väl se… Time will tell.

Malmö/Lund: Lund behöver ett tibetanskt-buddhistisk tempel! När nu Sparta röstats fram som Lunds fulaste hus varför inte ta konsekvensen och spränga det i luften? Riv det och ersätt det med en lika stor vacker byggnad. Ett tibetanskt tempel skulle verkligen behövas i Lund… Så fint det kunde bli! Och passar det inte där så finns en ännu bättre plats: Gamla Obervatoriet i Stadsparken! Se det som ett medborgarförslag – helt i linje med religionsfriheten dessutom.

Konsten: Annika Ekdahl (f. 1955) på Waldemarsudde, Sthlm. 14 oktober 2017 – 11 februari 2018. Storslagna intrikata textilkonstverk.Tekniken, eller åtminstone materialet, är traditionellt, men innehållet…! Detta har inte gjorts förut.

Annika

Courtesy Annika Ekdahl: ”Follow me – Shine”, gobeläng, 2015. Courtesy foto: Trond A. Isaksen/KORO/DN.

***

Citatet: ”En nation där 87 procent av de arton till tjugofyra år gamla (enligt en undersökning 2002 av National Geographic Society / Roper Poll) inte kan hitta Iran eller Irak på en världskarta och 11 procent inte kan hitta USA (!) är inte bara ”trög”. Det skulle vara mer korrekt att kalla den svagbegåvad och därmed möjlig att luras tro på precis vad som helst… ” – Morris Berman (Counterpunch, okt. 2017).

***

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 oktober, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: