Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27-28/10. Med handväskan som vapen.

Världen: USAs Rex Tillerson säger att den folkvalde presidenten al-Assads regim i Syrien kommer att avslutas (The New York Times). USA har ju viss vana vid att tillsätta och avsätta presidenter över huvudet på befolkningen i vilket land som helst. al-Assad är en skurk men det är Trump också. Endast 9 nationer i hela världen har inte amerikansk trupp på sitt territorium.

Sverige: I den pågående rättsprocessen mellan gruv- och metallföretaget Boliden och de närmare 800 chilenare som stämt bolaget på skadestånd vittnar i dag några av de chilenska medborgarna (SR). På grund av Bolidens ansvarslöshet har en hel by i Chile arsenikförgiftats av bolagets exporterade (!) och deponerade riskavfall. Att industrin i Väst använder Tredje Världen som soptipp är både upprörande och skamligt.

Malmö/Lund: All mat som Lunds kommun köper in ska vara ekologisk år 2020. Det beslutade kommunfullmäktige på torsdagskvällen. De borgerliga och FNL protesterade (SDS).

Konsten: Nu har Sveriges kanske mest omdebatterade staty, konstnären Susanna Arwins ”Med handväskan som vapen” fått ett offentligt mottagande. Efter att ha nobbats av en lång rad kommuner, och sålts i ett ex till en privatperson, tar nu Alingsås emot den som en donation. Troligen kommer statyn att hamna på torget utanför konsthallen, alldeles bredvid handbollsarenan.

I solidaritet med statyn behängde allmänheten en mängd offentliga konstverk (de flesta föreställer män) med handväskor i olika färger. Den folkkära antifascistiska statyn erbjöds först till Lund som dumt nog inte tog emot den. Den hade för min del gärna kunnat bytas mot den förfärligt dystra statyn av Schartau utanför Domkyrkan. Den stockkonservative skalden Tegnér utanför AF skulle också behöva bytas ut. Om folket fick bestämma. Tyvärr har vi de överbetalda dammiga mumierna i Kommunfullmäktige som energiskt hindrar folkviljan, i stort som i smått.


tanten

Courtesy Susanna Arwin: ”Med handväskan som vapen”. Skulptur.

***

Citatet: ”Höj pensionerna – inte pensionsåldern!” — Proletären.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: