Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 21/10. Arkitekturupproret.

Världen: Priset på mat och låga löner orsakar hunger. En standardportion med mat kostar mer än en dagslön i världens fattigaste delar. I New York motsvarar en tallrik med bönor och ris 0,6 procent av den genomsnittliga dagslönen – i Sydsudan 155 procent. Folk har inte råd med mat. Detta enligt en rapport från FN:s livsmedelsprogram (ETC). Det är inte bristen på mat – det finns tillräckligt för att mätta jordens befolkning – utan priset på mat och låga löner som är orsaken till att människor svälter. Med andra ord: kapitalismen.

Världen: Hälsofascism. På varje klok människa går det numera minst tio tokiga ”experter”. Muir Gray, klinisk rådgivare till folkhälsomyndigheten Public Health England säger att man inte borde resa sig i onödan på bussen eller tunnelbanan för en äldre människa. ”Gamla människor behöver nämligen all motion de kan få” (Expr.). Här har hälsofascismen gått för långt. Naturligtvis ska äldre och handikappade få sitta och yngre ska resa på sig. Tro inte på ”experter” – använd ditt sunda förnuft!

Sverige: Riksdagens arvodesnämnd har beslutat att höja riksdagspolitikernas arvoden – igen! Riksdagen fortsätter att distansera sig från folket och från den 1 november blir det ytterligare ett avstånd särskilt om man ser till klass och levnadsstandard (aktuelltfokus).

Sverige: Åsa Linderborg: Jag vill inte försvara sviniga eller kanske till och med olagliga beteenden, men vi kan inte ha en ordning där sociala medier tvingar fram en gammaltestamentlig rättsskipning, till stora delar på politiskt drivna grunder. På den ena flanken gör extremhögern en för dem förhatlig medieprofil med ett supersunkigt förflutet många år bak i tiden, till var mans niding och villebråd. På den andra flanken anammar kvinnor kampstrategin att medvetet agera oetiskt genom att hänga ut namn, för den goda sakens skull. Den tillfälliga alliansen blir ett drev man aldrig kan argumentera mot (AB).

Malmö/Lund: Nour El Refai gestaltar Mikael Wiehe, Edda Magnason och Wiehe själv sjunger hans låtar, Malmö Symfoniorkester står för musiken och Malmöförfattaren Fredrik Ekelund har skrivit ett manus om både Wiehes liv och staden Malmös historia. Den 8 mars 2018 är det premiär för Malmö Lives musikföreställning ”…har du sett världen” (skd).

Konsten: Föreningen Arkitekturupproret är en politiskt och ideologiskt oberoende ideell förening som verkar för att tidlösa skönhetsvärden med inspiration från den klassiska byggtraditionen åter ska dominera stadsbyggandet och för att skydda de kvarvarande äldre miljöerna vi har från rivningar och förfulning. Föreningen vill skapa debatt och visa att det finns alternativ till modernismens fyrkantiga lådor och spektakulära skrytbyggen. Arkitekturupproret har nominerat Skissernas Museums tillbyggnad i Lund till ”Kasper Kalkon-priset” 2017 som nr 1. http://www.arkitekturupproret.se/omrostningar/kasper-kalkon-priset-2017-nominerade/

Konsten: Bilden av krig. Bonniers konsthall, Torsgatan 19, Sthlm, till 14 januari 2018.

GNCourtesy Gerhard Nordström: Utflykt i det gröna, 1970.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: