Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Den gamla staten, en ny stat eller ingen stat alls?

Anarkister om Kataloniens referendum: röster från gatan.Den 1 oktober hölls folkomröstningen för katalansk självständighet mitt i en enorm polisoperation. Regeringen i Madrid hotade att stänga de platser där röstningen skulle äga rum. För att förhindra det, ockuperade folket dessa utrymmen, vilket omfattade hälften av högskolorna i hela Katalonien, två dagar innan. I vissa städer tog människor till och med av dörrarna så att de inte kunde stängas för att låsa ut potentiella väljare.

Människor kom tillsammans vid 6 på morgonen för att skydda röstlådorna, medan polisen visade sig utanför många lokaler för att ta bort dem. Dagens ledord var att försvara röstlådorna ickevåldsligt och inom detta ramverk såg vi många olika spontana motståndsscenarion, inklusive traktorer som blockerade vägar och människor som organiserade sig för att se till alla punkter där polisen kunde upptäckas. I några städer stoppades polisen med barrikader. En höjdpunkt för mig är att Guardia Civil i staden Sant Carles de la Rapita tvingades tillbaka med ett hagel av stenar.

https://twitter.com/interiorgob/status/914457752528916480

I tusentals städer motsatte man sig polisen. Det är svårt att veta hur långt självorganisationen nått, även om de i storstäderna var drabbade av icke-våld och lät sig bli slagna. Detta skapade några surrealistiska situationer: polisen slog folk som ville rösta och konfiskera omröstningslådor för att ”försvara demokrati”, brandmän bildar säkerhetslänkar för att skydda väljare från polisen och konfrontationer mellan spanska och katalanska polisen. Allt detta genererade sympati bland folket mot den katalanska polisen (som är känd för att vara riktiga moverfuckers), i en sådan utsträckning att folk applåderade när de såg de katalanska polisbilarna passera. Det var Kafkaesque.

Vid slutet av dagen var president Rajoy
nöjd med polisens handlingar och bekräftade att i Katalonien ”hade det inte varit någon folkomröstning”. Å andra sidan sade Puigdemont, den katalanska presidenten, att Katalonien skulle tillämpa folkomröstningen enligt vilken de måste förkunna den nya katalanska republiken dagarna efter. Han appellerade till europeiska och internationella statschefer för att förmedla processen.

Katalanska brandmän visade sig fungera som ett hinder mellan Guardia Civil och de som försökte få tillgång till omröstningsplatser.

Det finns inte någon enskild anarkistisk position tagen i allt detta. Alla anarkister avvisar institutionell politik, borgerlig nationalism och klassamarbete, och vi kommer aldrig att hylla den katalanska polisen. Ibland uppmanar inte situationen till anarkistiskt deltagande. Ändå finns det många som bekräftar att där de bor, befinner de sig på deras sida av de som bestämde sig för att gå ut på gatorna. Vilken anarkist kan stanna inomhus medan polisen hotar och slår folk som vill ha ett ord mer i sina liv? Det är frestande att vilja bryta upp den spanska staten eller, om inte att förstöra den, åtminstone att försvaga den genom en folklig kamp. Och när människor är på gatorna, visar detta på möjligheten att händelserna överflödar, överskrider gränserna … även om det för närvarande är svårt eftersom det är politiker som har initiativet.

Anarkistiska och antiauktoritära organisationer och fackföreningar och oberoende fackförbund har krävt en generalstrejk den 3 oktober. I den elfte timmen kommer KKOO och UGT (de ”brandsläckande” fackföreningarna att återupptaga och tämja folkliga kampar) och ANC tillsammans med Omnium Cultural (de organisationer som formulerar borgerlig nationalism i sin renaste form) med i kallelsen för den allmänna strejken.

Visca la terra lliure de patriotismes! Leve landet fritt från patriotism!

***

 

Courtesy Crimethinc. https://crimethinc.com/2017/10/03/anarchists-on-the-catalan-referendum-three-perspectives-from-the-streets Övers. S.Jacobson 2017.

liten-stjacc88rna1

2 kommentarer på “Den gamla staten, en ny stat eller ingen stat alls?

  1. Marre all day
    9 oktober, 2017

    Jag hatar patriotism . Bort med all patriotism i all världens länder! Det är ett satans påfund och ren ondska.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 oktober, 2017 av i * KRÖNIKAN, Katalonien och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: