Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 24-25/9 2017. Kalashnikov.

Världen: Mikael Kalashnikov (1919-2013), uppfinnare av AK-47, det bästa handeldvapnet någonsin, har fått en staty i Moskva. Automatkarbinen har inte bara använts i Andra Världskriget av Röda Armén utan också i alla befrielsekrig i Tredje Världen.


MikaelKalashnikov

Mikael Kalashnikovs staty invigs. Courtesy foto: Maxim Zmeyev/AFP.

Russian_AK47
AK-47.


Världen: När Amerika upptäckte Columbus: Aktioner mot Columbus Day. Stridslinjerna har dragits upp och vita supremacister står under uppsikt. Vita nationalistiska statyer smulas sönder över hela USA allteftersom vår kollektiva revolutionära kraft växer. När monumenten i det vita supremacistiska samhället faller måste vi fortsätta att klargöra att deras terroristiska regim nu upphör. I samband med Columbus Day den 9 oktober, en av årets fulaste ”helgdagar”, kräver den revolutionära abolitionistiska rörelsens kollektiv över hela landet att det vidtas åtgärder mot denna dag  till stöd för ursprungsbefolkningen i USA och utomlands som har blivit offer för kolonialism och folkmord. (Insurrection News).

Sverige: Göran Greider i Dala-Demokraten: ”Jag menar att det finns utrymme i ordningslagen för att i vart fall säga nej till den rutt som den nazistiska organisationen nu har fått tillstånd att gå. ’Tillstånd till en allmän sammankomst får vägras endast om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning.’ Så heter det i Ordningslagens tionde paragraf. Borde det inte räcka med att människor som vill fira sin religiösa högtid i närheten känner att deras säkerhet är hotad? Det är ju till och med så att nazisternas demonstrationsrätt här inkräktar på andra människors rätt att hålla sina möten”.

Blygsamma krav, nästan på gränsen till självutplåning. Själv vill jag att nazisterna skall försvinna från jordens yta, allihop, överallt, nu genast.

Om Göteborgspolisen lyssnar på det örat är väl osäkert, och man har ju hittills knappast visat sig vara på alerten när det gäller nazister. Istället har man nu gjort omfattande ombyggnationer för att kunna hysa de motdemonstranter man hoppas kunna infånga den 30:e berättar polischefen Erik Nord i GP. Där finns engagemanget. http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/polisen-bygger-j%C3%A4ttearrest-inf%C3%B6r-nazistdemonstrationen-1.4663177


Malmö/Lund: Skendemokrati. Lunds kommun har tagit fram
en ny översiktsplan för kommunen. Sista dag att lämna synpunkter på förslaget är den 30 november. Under våren 2018 kommer det vara möjligt att lämna synpunkter på ett reviderat förslag, utställningsförslaget. Kommunfullmäktige kommer preliminärt att besluta om den nya översiktsplanen i september 2018. Samtidigt framgår det tydligt att kommunen inte vill ändra på något och inte kommer att ta hänsyn till några invändningar. ”Samråd” är vanligen en tom gest från den höga byråkratin i höjden. http://www.mynewsdesk.com/se/lund/pressreleases/dags-foer-samraad-kring-lunds-framtid-2163435

Konsten: Käthe Kollwitz (1867-1945) 150 år. Hon tecknade de förtryckta, fattiga och hungriga med stor medkänsla i träsnitt och med grafik. Hennes konst förbjöds av nazisterna. Käthe Kollwitz räknas som en av de mest betydelsefulla tyska konstnärerna under 1900-talet.


kaethe

***

I övrigt anser jag att Katalonien, den bästa regionen i Spanien, självklart ska få bli självständig om nu invånarna vill det. Lästips: Anna Jägensdotter:
Solidärer.
Bonniers 2017.

solidärer

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: