Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 23-24/9 2017. Svenske nazistiske massmördaren (?) Mikael Skillt.

Världen: Över 80 personer har gripits i Saint Louis i USA under protester mot att en tidigare polis friats för en dödsskjutning av en svart man. Oroligheterna inleddes i fredags, sedan en polis friats från mordanklagelser efter att en svart man skjutits till döds 2011. Protesterna riktas mot institutionell rasism, vilken enligt demonstranterna varit anledningen till att poliser har frikänts i flera dödsskjutningar av obeväpnade svarta män i USA (AB).

Sverige: En förundersökning pågår mot svenske nazisten Mikael Skillt som enligt egen uppgift ska ha dödat mer än 300 människor som krypskytt i fascistiska Azov-bataljonen i Ukraina. Han är misstänkt för grovt folkrättsbrott vilket kan ge livstids fängelse (Metro). Den här nazisten verkar alltså ha slagit Breviks rekord. Var det någon som sa att nazisterna inte är en terroristorganisation? Behövs det verkligen mer belägg? Men så GÖR något nu!

 

Skillt

Mikael Skillt.


Sverige: Samtidigt som den folkliga vreden mot nazismen nått hittills oanade höjder i dessa dagar har Statens välvilja mot nazismen nu spridit sig från polisen på gatan och ända upp i Hovrätten.

Hovrättens dom i terroristmålet sänker straffen. 23-åringen var chef för nazistiska NMR:s ”kampgrupp” och ägnade sig åt paramilitär träning i Ryssland. Enligt tingsrätten låg han bakom de tre bombdåden i Göteborg – tillsammans med en 51-åring och en 20-åring som också har kopplingar till Mordiska Motståndsrörelsen. Nu frikänner hovrätten 23-åringen och 51-åringen för ett av bombdåden. Tre bombdåd av tre nazister riktade mot syndikalisterna och två flyktingboenden kan inte klassas som terroristbrott, påstår åklagaren. Ett vansinnigt beslut som kan leda till att lagen ses över. ”Visar det sig att det finns oklarheter på det här området så är jag öppen för att ytterligare förtydliga lagstiftningen”, säger inrikesminister Anders Ygeman till TT. Ja, oklarheter är ett understatement. Rättsskandal vore ett klarare uttryck.

Ett brott klassas som terroristbrott om ”gärningen allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation och avsikten med gärningen är att: 1) injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp (i detta fall invandrare)  och  2) otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd. allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation” (i detta fall införa diktatur). Så  lyder Lagen om straff för terroristbrott – som till punkt och pricka stämmer in på dessa handlingar.

Trots detta dömdes naziterroristerna inte för terrorism och fick dessutom sina straff sänkta. Ett upprörande fall av klassjustis och politiserande av rättsskipningen som går helt på tvärs mot det allmänna rättsmedvetandet. JK borde omedelbart agera. Inte för att vi väntar oss det minsta av Staten eller rättssamhället men om inte annat för att juristerna skall slippa skämmas livet ut. Och vi har långt minne.

Malmö/Lund: En positiv nyhet till sist! Skissernas museums tillbyggnad är nominerad till Kasper Salin-priset. Priset ges till årets bästa byggnad i Sverige och vinnaren utses på Sveriges arkitekters arkitekturgala den 28 november (SDS).

Konsten: Autonomous Revolutionary Nordic Alliance (Arna): poster.


arna

 ***

Webbtips: Läs GP.s granskning av NMR! http://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/de-hetsar-till-v%C3%A5ld-och-hat-1.4656729

 

***

3 kommentarer på “Krönika 23-24/9 2017. Svenske nazistiske massmördaren (?) Mikael Skillt.

 1. Leon Berg
  15 november, 2017

  Nu är det här förstås ett gammalt inlägg. Men jag tror inte ni behöver oroa er så mycket för den där Skillt. Kolla upp lite alternativa källor och lite inte bara på karlens egna hjältehistorier. Han är uppenbarligen en mytoman och har med all sannolikhet inte dödat någon överhuvudtaget. Inte ens hans nazistkompisar tror på hans sagor längre.

  Gilla

  • Konst & Politik
   15 november, 2017

   Detta var värdefull information, tack för det Leon! Jag citerade vad han själv påstått, men visst kan han vara mytoman, notera mitt frågetecken i rubriken. Den polisutredning som har påbörjats kan förhoppningsvis skapa klarhet. Tills dess väntar jag med ett slutgiltigt omdöme. Ha det bra!

   Gilla

 2. Konst & Politik
  16 maj, 2018

  Re: Utredningen mot Skillt är nedlagd. Antingen är han mer mytoman än Azovsoldat eller så gick det inte att styrka så här i efterhand vad han gjort och inte gjort!

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: