Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Kim vs. Trump.


Trump och Kim fortsätter att reta upp varandra
även om Kims förolämpningar är något mer träffande än Trumps och det är högst ovanligt att någon överhuvudtaget vågar utmana honom öppet. En klassisk snoppmätning. Men ett eventuellt kärnvapenkrig är allvarligare än så. I praktiken har Kim redan vunnit, eftersom ”vi kan inte längre hota att attackera Nordkorea utan att riskera att kärnvapen kommer att användas” säger Narang Vipin, expert vid Massachusetts Institute of Technology, i Washington Post.


Ekonomiska sanktioner påverkar inte kärnvapenprogrammet utan förvärrar bara svälten hos civilbefolkningen, liksom sanktionerna mot Irak främst drabbade landets barn. I 62 år har USA försökt svälta ut Cuba utan resultat. Världen lär motvilligt få acceptera att den exklusiva kärnvapenklubben nu har utökats med ännu en nation.


Därmed har Kim uppnått sitt mål: att i praktiken vara skyddad från en eventuell amerikansk attack eller invasion, med eller utan kärnvapen.


Inte heller en flygbombning av missilerna, testområdena eller Kims högkvarter är möjlig att lyckas eftersom de är mobila. I detta läge skulle det också genast innebära att Guam, Söul eller Los Angeles försvann från kartan, och det kommer inte kongressen att gå med på. Om inte den impulsive Trump hinner före, vill säga. Därför är den bästa försäkringen mot ett tredje världskrig att Trump blir avsatt snarast möjligt, vilket inte verkar helt orealistiskt.


Och de enda som har rätt att störta regimen i Pyonyang är det nordkoreanska folket själva.

 


kim_Trump


 

Kims lettre d’insulte *  som svar på Donald Trumps tal i FN.

 

Talet som den amerikanska presidenten framförde i sitt jungfrutal på FN-arenan under de rådande allvarliga omständigheterna – där situationen på den koreanska halvön har blivit spänd som aldrig förr och ligger nära ett riskabelt läge – uppväcker globala bekymmer.

För att beskriva den allmänna idén om vad han skulle kunna säga förväntade jag mig att han skulle göra stereotypa, förberedda kommentarer lite utifrån vad han brukar yttra på sitt kontor, i det ögonblick som han var tvungen att tala på världens största officiella diplomatiska arena. Men långt från att göra några anmärkningar om någon övertygande makt som kan vara till hjälp i det spända läget, presterade han endast ett oöverträffat oförskämt nonsens som ingen någonsin tidigare har hört från någon av hans företrädare.

En skrämd hund skäller högre.

Jag skulle vilja ge Trump rådet att vara försiktig vid val av ord och vara uppmärksam på vem han talar till när han talar inför världen. Den amerikanska presidentens psykiskt förödande beteende som öppet uttrycktes på FN-arenan, den oetiska viljan att ”helt förstöra” en suverän stat, utöver gränsen för hot och regimförändring eller omvälvning av det sociala systemet, gör att de med normala förståndsfakulteter längtar efter viss diskretion och visst lugn.

Hans anmärkningar påminner mig om uttrycket ”politisk lekman” som var i svang med hänvisning till Trump under hans presidentvalskampanj. Efter att ha installerat sig vid makten har Trump gjort hela världen orolig genom hot och utpressning mot alla länder på jorden. Han är olämplig att inneha privilegiet högsta befälet i ett land, och han är förvisso en skurk och en gangster förtjust i att leka med elden snarare än en politiker.

Hans anmärkningar som rakt på sak beskrev USAs repression som ett uttryck av hans egen vilja övertygar mig, snarare än skrämmer eller hindrar mig, om att den väg jag valt är riktig och att det är den jag helt och fullt måste följa.

Nu när Trump har förnekat existensen av och förolämpat mig och mitt land inför hela världens ögon och gjort den mest hänsynslösa krigsdeklarationen i historien – att han tänker förstöra DPRK* – kommer vi att med största allvar överväga motsvarande högsta nivå av hårda motåtgärder. Handling är det bästa alternativet för att bemöta den senile gamlingen som hör dåligt och säger precis vad han vill.

Som en man som företräder DPRK*  och med uppdrag på min stats och dess människors värdighets och äras vägnar kommer jag att få den man som är högsta befälhavare i USA att betala dyrt för sitt tal som uppmanar till att fullständigt förstöra Nordkorea. Detta är inte ett retoriskt uttryck som älskas av Trump. Jag tänker intensivt på vilket svar han kunde ha väntat sig när han tillät sådana excentriska ord att gå över sin tunga. Vad än Trump kunde ha förväntat sig, kommer han att möta ett resultat långt utöver sina beräkningar.

Jag kommer effektivt och definitivt att tämja den psykiskt senile amerikanen med eld.

________________

Noter:

*) Lettre d’insulte: Brev med rituella förolämpningar.

**) Förkortning för Demokratiska Folkrepubliken Korea.
Övers. S. Jacobson 2017.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 22 september, 2017 av in * KIM vs. TRUMP., * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: