Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 22-23/9 2017. Anders Jeppson vilseleder om Lund 30/11 1991.

Världen: Kim Jong-Un höll precis ett tal till nationen på statlig tv i Nordkorea. Kim riktade sig till USA:s president Donald Trump. Enligt nyhetsbyrån Yonhap varnade Nordkoreas ledare Trump för hans ”absurda anmärkning” – och sa att han tolkade delar av talet som en krigsförklaring. – Han kommer få ett svar som överträffar alla hans farhågor. Med eld kommer jag tämja den psykiskt rubbade och senila personen, sa Kim (AB). Ingen av dem är riktigt klok, och båda har kärnvapen. ”Det är synd om mänskligheten” som August Strindberg sa.

Sverige:Kristian Borg redogör för några av nazismens symboler, som en informationsinsats för polisen (Fria). http://www.fria.nu/artikel/130710


symboler


Malmö/Lund: Anders Jeppson, Lund, påstår i GP
att det var polisens förtjänst att Lund blev en nazifri zon. http://www.gp.se/nyheter/debatt/lund-kan-men-varf%C3%B6r-inte-g%C3%B6teborg-1.4652885 Han har totalt fel. Det var helt och hållet antirasisternas förtjänst. 30/11 1991 stoppades den nazistiska Karl XII-marschen av en massiv fredlig blockad med uppemot 5000 antirasistiska lundabor. Sen dess är marschen nerlagd och Lund är en nazifri zon. Polisen ville däremot att nazisterna skulle få fortsätta att tåga, och det hade de gjort än idag om polisen fått bestämma.

Jeppson har missuppfattat precis allt. Han påstår att nazisterna blev hänvisade till en fotbollsplan utanför staden – men detta förslag genomfördes aldrig. Istället gav polisen varje år tillstånd, och varje år stoppades nazisterna av Lunds befolkning. Stenkastningsmyten är ogrundad. Det räckte med att antirasisterna meddelade polisen att ”om inte ni stoppar dem så gör vi det”. Då lämnade nazister och poliser platsen. Först när antirasisterna angreps av polis efter demonstrationen uppstod kravaller. Nazisterna har sen dess inte vågat visa sig i Lund annat än när de varit kallade till rättegångar där, och Lund är fortfarande en nazifri zon. Innan han skrev sin vilseledande artikel i GP borde Jeppson ha läst den utförliga och korrekta historiken ”Betydelsen av 30 november” här: https://anarchyisorder.wordpress.com/category/betydelsen-av-30-november/ I boken Brink-Pinto/Pries: ”30 november – kampen om Lund 1985-2008″, Pluribus 2013, finns också hela skeendet minutiöst återgivet för den som inte vill förbli okunnig. Pdf: http://docplayer.se/18575031-30-november-kampen-om-lund-1985-2008-pries-johan-brink-pinto-andres.html

Konsten: Så blev Lund en nazifri zon.


nazifri zon

Uppemot 5000 lundabor i en fredlig och beslutsam blockad stoppar med sina kroppar fackeltåget 30/11 1991.

***

7 kommentarer på “Krönika 22-23/9 2017. Anders Jeppson vilseleder om Lund 30/11 1991.

 1. Marre all day
  22 september, 2017

  Du är fantastisk och har verkligen på fötterna som svar på tal till denne läkare . Otroligt påläst in i minsta detalj! Jag är djupt imponerad av dig och du är en anledning till att jag själv blivit övertygad anarkist. Den vägen är inte helt enkel då det är sånt fördömande . Anarkister ses som bråkmakare och tom idioter . Att vi är tom värre än nazisterna etc etc. Detta fördömande sker överallt inom alla partier . Tom vänsterpartiets ordföranden och alla hans …vad ska jag kalla dom ? Nedstigande led av politiker . Jag hade velat se ett samarbete i stället för en starkare vänster. Men anarkister ses på som kriminella våldsverkare. Eller våldlsälskare. Det talas om att det ”goda våldet” med förakt och att der finns inte. Dom fnyser åt att det handlar om självförsvar . Jag har alltid dragits till detta men skämts som en hund över hur jag tänker då varenda en skäller ut det. Kulturdebattörer jag respekterar och beundrar som Åsa Linderborg och Ali Esbati mfl. Jan Guillou – allihop du kan tänka dig fördömer anarkism . Men jag hade inte hittat din blogg då. Men här är den och tar andan ur mig. Den enda bloggen som är värd att läsa. Jag dras inte längre till dom som fördömer. Jag läser hellre här för här finns allt av värde att läsa. Genomarbetat och fullspäckat . Full av fakta . Tack gör att du finns. Du behövs.

  Gilla

  • Konst & Politik
   22 september, 2017

   Tack för de vänliga orden snälla Marre. Det gläder verkligen mitt hjärta att jag kan inspirera någon.Och det går att leva ett helt liv som anarkist, som jag har gjort. Mahatma Gandhi har sagt det här:

   ””Många människor, och i synnerhet då okunniga människor, vill straffa dig för att du talar sanning, för att du har rätt. För att du är du. Be aldrig om ursäkt för att du har rätt eller för att du är många år före din tid. Om du vet att du har rätt, tala om det. Även om du är en minoritet på en enda person så är sanningen fortfarande sanningen”.

   Anarkism är kärlek och rättvisa, framtidens samhällssystem, och ingenting av det som okunniga människor påstår om oss. Du är i gott sällskap! ❤

   Gillad av 1 person

   • Marre all day
    22 september, 2017

    Tack för detta tänkvärda citat! Jag tänker att man ska akta sig för människor som säger sig besitta ”dem enda sanningen”. Citatet får mig att tänka att vi har vår/min sanning och det är ok! ❤️ anarkism är kärlek ,& rättvisa . Ja, det är det bästa sällskapet jag äntligen hittat åt. Här tänkte jag stanna. 🙂

    Gilla

   • Marre all day
    22 september, 2017

    Citatet säger också att man ska våga säga vad man tycker, tänker jag . Man blir sällan omtyckt när man säger vad man tycker . Men Hellre det, än att säga vad andra vill att man ska säga.

    Gilla

 2. Avantguard
  25 september, 2017

  Tack för en mycket viktig och inspirerande Krönika!

  / Matilda

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: