Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 21-22/9 (2) 2017. Löfven ”vill göra något åt” nazismen.

Världen: Den särskilde åklagaren Robert Mueller ser nu ut att rikta in sig specifikt på Donald Trump i den pågående Rysslandsutredningen. Mueller har begärt ut dokument från Vita huset om flera av Trumps mest uppmärksammade åtgärder som president – bland annat beslutet att avskeda FBI-chefen James Comey, enligt uppgifter till New York Times. Man kan alltid hoppas på riksrätt och det vore mycket märkligt om han fick sitta perioden ut.

Världen: I ett år levde Patrik Hermansson under täcknamn med nazister och extrema rasister i USA. Den 25-årige svensken infiltrerade några av västvärldens mest våldsbenägna grupper – för att avslöja dem.– Det var skrämmande, jag träffade en nazistisk sekt av unga män som alla var beväpnade och ville döda antifascister, säger han till Expo. Tidskriften Expo har bistått den engelska organisationen Hope not Hate under arbetet. ”Patriks unika granskning visar att extremhögern är internationell och samarbetar över gränserna. Då måste även vi som jobbar med att bevaka, analysera och motverka extremhögern göra detsamma. Vi har också, tillsammans med Hope not Hate, inlett ett långsiktigt arbete med att koppla samman de bästa granskande journalisterna, forskarna och experterna i vårt fält för att på så sätt bättre kunna förstå och bemöta den internationella extremhögern”, säger Daniel Poohl i ett pressmeddelande. The New York Times skriver om Patrik här: https://www.nytimes.com/2017/09/19/opinion/alt-right-white-supremacy-undercover.html


patrik

Patrik Hermansson, årets modigaste. Foto Expo.


Sverige: Löfven upprörs av nazidemonstration. Statsminister Stefan Löfven (S) skräder inte orden när han beskriver sina känslor efter nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen. Nu tänker regeringen bjuda in riksdagspartierna till samtal om hur de antidemokratiska strömningarna ska kunna motverkas. ”Jag tycker så genuint illa om det här. När vi nu ser en eskalering av de här extrema krafterna, och vi håller på att få en normalisering av rasistiska partier också, då måste vi göra någonting”, säger statsministern (TT).

Vi väntar med spänning på vad Löfven tänker göra. Hittills har ju handlingsförlamning varit allenarådande – utom då för den demokratiska, antirasistiska autonoma vänstern som rutinmässigt kritiseras för att den gör något. Alldeles oavsett vad som händer i Göteborg 30/9 kommer det att finnas de som är mer intresserade av att kritisera antinazism än av att kritisera nazismen. Nedan några länkar i ämnet.

https://anarchyisorder.wordpress.com/2014/06/18/politiskt-vald/
https://anarchyisorder.wordpress.com/category/hets-mot-folkgrupp/

Malmö/Lund: Hedda Andersson ger namn åt ny gymnasieskola. Första kvinnan som tog studentexamen i Skåne. Utbildningsnämnden i Lund har beslutat att Lunds nya gymnasieskola får namnet Hedda Anderssongymnasiet. Hedda Andersson var den första kvinna som tog studentexamen i Skåne och Sveriges andra kvinnliga läkare. Hedda Albertina Andersson föddes 24 april 1861 i Malmö och dog 7 september 1950 i Lund (Lokaltidningen Lund).


hedda

Hedda Andersson. Bildkälla: Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet.


Konsten: Ricky Lee Gordon. En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17. Ricky Lee Gordon reser världen runt och skapar muralmålningar. Han har arbetat i bland annat USA, Turkiet, Indien, Italien och Australien. Efter besöket i kylslagna Vasa ska han till Mexico, Venezuela och Miami (Yle). Nedan ett verk under utförande i Belgien tidigare i år. Svindlande format.


ricky2

Courtesy Ricky Lee Gordon.
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: