Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 21-22/9 2017. Graffiti och gatukonst får egen konsthall i Berlin.

Världen: Karditsa, Grekland: Graffitiaktion av R(A)TS CREW  till minne av Pavlos Fyssas / Killah P. Pavlos Fyssas mördades av nazister men är inte glömd av graffarna i Rats Crew. Inget glömt, inget förlåtet nassar. Vi kan inte hindra att ni yttrar er, och inte heller om ni får på käften.Sverige: Små, små smulor från de rikas bord dalar nu sakta ner över pensionärer, studenter och barn i höstbudgeten. Försiktig höjning av barnbidraget. Pensionärsskatten ska (kanske) bort 2020. Bättre än inget alls. Och naturligtvis bättre än en random borgerlig budget. Men vi vill inte ha vår del av kakan, vi vill ha hela bageriet!

Sverige: 19 forskare om tiggeriet. ”I varje debattinlägg, där någon vill fördriva EU-medborgarna från Sverige, anförs att ’lösningen finns i deras hemländer’. Vad den här ’lösningen’ skulle bestå i brukar ingen behöva förklara. Förmodligen för att påståendet inte är sant: ’lösningen’ finns nämligen inte i hemländerna, det är därför människor söker sig hit” (AB).  Där fick ni så ni teg, antiziganister!

Sverige: ”Det är svårbegripligt
att så många, inte minst från vänstern, kämpar för dåligt informerades rätt till en sämre vård än andra”, skriver den svårbegripliga Hanne Kjöller i Expressen. Det har jag verkligen aldrig hört talas om. Du hallucinerar Hanne, nyliberalism kan allvarligt skada din hälsa; sök vård.

Sverige: Många livsmedel har vilseledande namn. Crabsticks utan krabba, smördeg utan smör och vaniljglass utan vanilj är snarare regel än undantag i svenska matbutiker. Den äkta varan ersätts med aromer, stabiliseringsmedel och färgämnen (AB). Livsmedelsproduktionen borde nationaliseras. Privata monopolmatkedjor faller för frestelsen att fuska med och försämra maten av ren och skär girighet. Den industriella masskonsumtionens främsta kännetecken är dålig kvalitet.

Malmö/Lund: En man fick allvarliga skador under natten till onsdagen efter att ha skjutits av en polispatrull i Malmö. På onsdagseftermiddagen var mannens skador livshotande (skd). 27 dödsskjutningar av svensk polis har inträffat 1995-2016, med en markant ökning de senaste åren. Vi får hoppas att detta fall inte bidrar till den statistiken. https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/05/12/svenska-polisens-dodsskjutningar-1995-2016/

Konsten: Mera gatukonst. Urban Nation i Berlin är det första institutionella museet enbart för graffiti och gatukonst. Det finns många privata och offentliga samlingar men detta är första gången ett museum helt har denna inriktning. Dess öppningsshow har nya verk av över 100 av de mest kända gatukonstnärer som är verksamma idag, från Shepard Fairey (konstnären bakom Obama Hope-affischen) till 3D (Frontman i Massive Attack), Ron English och Blek le Rat, den parisiska gatans konstnär som ses som en tidig pionjär inom stencil graffiti (The Guardian). Gatan är förstås det naturliga och primära, men här har man en möjlighet att bevara vissa verk där inga saneringsbolag släpps in.


urbannation

Urban Nation i Berlin. Bild courtesy The Guardian.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: