Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 20-21/9 (2) 2017. Mr Bombastic talar i FN.Världen: Donald Trumps aggressiva utfall
mot Cuba, Venezuela och Iran och hans hot om att utplåna Nordkorea möttes med avsky av världens ledare i FN. Utrikesminister Margot Wallström (S) hävdar att Trumps tal i FN bröt mot FN-stadgan. Det uppgav hon i Studio ett i P1 strax efter talet. – Detta var ett bombastiskt, nationalistiskt tal, sa hon. Utrikesministern får medhåll av Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling och vice generalsekreterare (svt). Trump betraktar andra länder som parasiter på USA – och klimatavtalet, som han hatar, nämndes överhuvudtaget inte.


Sverige: Polisen ”tappade bort” tips om nazistdemonstration. Två dagar före nazistiska NMR:s marsch i Göteborg fick polisen tips om att en icke tillståndsgiven demonstration skulle äga rum. Men meddelandet slarvades bort och nu konstaterar polisen att den kunnat agera annorlunda om tipset upptäckts tidigare (AB). En polis påstod att man inte ingrep för att ”då kan de bli arga”. Det verkar röra sig om en kombination av allmän inkompetens och speciell välvilja inför nazisterna.

Malmö/Lund: SÄPO försöker kontakta vänsteraktivister i Malmö/Lund-trakten. Det har idag skett tre kontaktförsök mot aktivister i Malmö/Lund-trakten från Säkerhetspolisen. Detta inför den antifascistiska demonstrationen 30/09. Kontaktförsöken är en del av en övergripande kampanj från polisen för att skrämma och trakassera antifascistiska aktivister. Dylika kontaktförsök har skett även i Göteborg och Stockholm: https://www.facebook.com/AutonomousRevolutionaryNordicAlliance/posts/362383620873388.

Vi uppmanar alla aktivister att hålla sig lugna och beredda. Låt er inte skrämmas! Vi är många, de är få. Vikten av antifascistisk utomparlamentarisk mobilisering är tydlig nu när det framgått att polisen känt till den provocerande marsch som NMR höll den 17:e september i Göteborg: https://gatorna.info/threads/polisen-i-goteborg-visste-om-nmrs-spontan-demo-red-863/

Trots sina tidigare förmaningar i media mot nazisterna försökte de inte ens ingripa medan nazisterna tilläts trakassera motdemonstranter och även polisen själva. Istället så är det oss staten angriper. Det är såklart ingen slump. Polisen har alltid varit undfallande gentemot högerkrafterna i samhället. Det är vänstern som är det grundläggande hotet mot stat och kapital, därför koncentreras alltid repressionen mot oss. Därför måste vi hålla ihop och bekämpa repressionen samtidigt som vi bekämpar fascismen.

Om ni blir kontaktade, så:
– Avböj all kontakt.
– Meddela organiserade grupper omedelbart. Solidaritet med alla kämpande kamrater! Alla till Göteborg 30/09!         — Autonom Organisering


Malmö/Lund: En byggarbetare föll från ett tak under arbetet, strax före lunch på måndagen. Arbetet pågick på gatan Latinlinjen längst ut på öster i Lund. Under ett takbyte föll den 58-årige byggarbetaren till marken och fick en skada i bakhuvudet och uppskrapad rygg. Han fördes i ambulans till sjukhus. En arbetsmiljöutredning ska utföras (SDS). Antalet arbetsplatsolyckor skördar ett 50-tal offer varje år, oftast på grund av arbetsgivarens nonchalans och bristande säkerhetsanordningar.


Konsten: Latuff kommenterar Trump.


latuff2
Courtesy Latuff 2017.

***

Blogg-grannar: Hans Norebrink skriver om SD.s program i kyrkovalet: ”SD ser inte arbetarklassen”. http://blog.zaramis.se/2017/09/19/sd-ser-inte-arbetarklassen/. Och Anders Svensson om ”När vi stoppade nazisterna på Folkets Hus 1983”. http://blog.zaramis.se/2017/09/19/nar-vi-stoppade-nazisterna-pa-folkets-hus-1983/

***

Övrigt: Besökssiffrorna denna vecka har varit rekordartade. Massor med likes har bloggen också samlat på sig. Vi tackar våra trogna läsare – och alla nya. ❤  No surrender!


A-rabbit2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: