Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 19-20/9 2017. Renässans för det rena måleriet?

Världen: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är fortfarande upprörd över att Sverige erkände Palestina som stat 2014. Det rapporterar Times of Israel – som skriver att statsminister Stefan Löfven försökt få till ett möte med Netanyahu i New York dit de reser med anledning av FN-veckan. Enligt tidningen har Löfven fått nobben av Netanyahu – som däremot ska träffa president Trump (Expr.). Margot har rätt och Netanyahu har fel, eller helt fel för att vara exakt. Hur fel Trump har räcker inte det svenska språket till för att beskriva.

Sverige: I kyrkovalet i Göteborgs stift fick Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (s) 24,2 % (19 mandat) medan Sverigedemokraterna (SD) får nöja sig med 9,1 % (5 mandat). Biskop Per Eckerdal uttrycker oro över SD:s ökning. Eckerdal säger i ett pressmeddelande att Sverigedemokraterna i väsentliga delar har en annan värdegrund än Svenska kyrkan (Fria.nu).

Och det var väl närmast ett understatement; människors lika värde, Bergspredikan och uppmaningen att ge allmosor åt de fattiga är väl inte direkt SDs bästa gren. Det centrala för SD är knappast att vara kristen utan att inte vara muslim eller jude. Antagligen är flera av deras kandidater konfessionslösa, men här finns politiskt inflytande att inhösta för en främlingsfientlig ideologi. Jag förstår mycket väl att biskopen är oroad. Litet mer befrielseteologi i Svenska Kyrkan som motvikt skulle nog inte skada.

Malmö/Lund: Det var mycket folk vid kyrkovalet i Södra Sandby församlingshem på söndagseftermiddagen. En av dem var Matilda Karlsson som röstade för första gången. – Jag gör det mest för att SD inte ska få mer makt, säger hon (SDS). Klok person.

Konsten: Britt-Marie Kühlhorn på Galleri Bellman, Sthlm, 15–21 september. Det rena måleriet står inför en renässans att döma av flera aktuella utställningar världen runt. Och Britt-Marie Kühlhorn kan måla. ”Intuitivt måleri med människan i fokus” skriver konstnären E.B. Carrillo i Fria. http://www.fria.nu/artikel/130650


BMK

Courtesy Britt-Marie Kühlhorn: Reminiscens. Foto: Estoardo Barrios Carrillo. http://brittmariekuhlhorn.tumblr.com

***

Citatet: ”Nazism är hets mot folkgrupp genom sin blotta existens”. — Svante Weyler, ordf. Svenska kommittén mot antisemitism. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nazister-ar-hets-mot-folkgrupp-genom-sin-blotta-existens

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: