Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 13-14/9 (2) 2017. Still not lovin’ the police.

Världen: USA tränar för ett överraskningskrig mot Nordkorea. Kirurgiska angrepp ska slå ut kärnvapenanläggningar och missilbaser. Samtidigt sätts specialtränade elitsoldater in för att ”halshugga” Nordkoreas ledare – inklusive diktatorn Kim Jong Un, påstår AB . Man får verkligen hoppas att det bara är vilda spekulationer. Nordkorea skulle omedelbart invadera Sydkorea, med en armé på över en miljon kan dom bara gå rakt in. Ett Koreakrig med flyktinginvasion i Kina skulle det landet aldrig acceptera. Och då har vi det tredje världskriget och atomvintern här. ”Det fjärde kommer att utkämpas med käppar och stenar” sa Albert Einstein som hittills alltid fått rätt. Att angripa en kärnvapenmakt (något som aldrig förut hänt)  kan endast sluta med total katastrof och bara en galning som Trump skulle ens komma på tanken.

Sverige: Det är knappast första gången som djupt reaktionära strömningar inom polisen ger sig till känna. Men det är långt ifrån betydelselöst vilka synsätt och vilket språkbruk som här och nu trendar bland landets poliser, skriver Arbetaren i ett reportage om den aggressiva rasismen inom poliskåren 2017. I ett annat reportage, i en artikel i tidningen Arbetarbladet från 2014 intervjuas en polisman med anledning av att polisen ska byta ut sina batonger. Där är han starkt kritisk mot de nya batongerna, som han menar är betydligt sämre. I stället förklarar mannen att han föredrar den traditionella vita batongmodellen.– Den har en förträfflig konstruktion och är enkel att hantera. Man behöver ingen särskild teknik, utan kan slå utav bara fan, säger han till Arbetarbladet.

Sverige: Under tisdagen hölls demonstrationer
på ett tjugotal platser runt om i Sverige. På rörelsen Ung i Sveriges uppmaning manifesterade människor under paroller som ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan”, ”Höj pensionerna”, ”Höj LSS-stödet” och ”Stöd BB-ockupationen i Sollefteå”.Ung i Sverige startades för 38 dagar sedan när unga ensamkommande afghaner började den ännu pågående sittstrejken i Stockholm. Ungdomarnas krav är att utvisningarna stoppas. Rörelsen sträckte för en vecka sedan ut en hand till andra utsatta grupper och sociala kamper som eliten allt för ofta ställer mot varandra (aktuelltfokus).

Sverige: Under några veckor har uppgifter från NMR:s webbutik, medlemsregister och redaktionen för sajten Nordfront.se offentliggjorts. En granskning av registret över stödmedlemmar som tidningen Dagens ETC gjort avslöjar att bland namnen finns 14 sverigedemokrater som någon gång under de senaste åren haft förtroendeuppdrag på kommunnivå (expo).

Sverige: ”Pensionärskatten ska se sitt slut. Skamfläcken som skapades av de borgerliga partierna ska bort” säger Löfven. Tanken är riktig men beloppet 450:- för lågt. Pensionärerna bör vara helt skattebefriade och bostadsbidraget vara 100% som kompensation för att pensionerna nu överhuvudtaget inte går att leva på.

Malmö/Lund: Cancerns gåta skall vara löst 2020 och Lunds universitet ska delta i den ansträngningen (Lokaltidningen Lund).

Konsten: Lena Svedberg (1946-1972). Ett genialt och radikalt mörker.


lenasvedberg

Courtesy Lena Svedberg.

***

2 kommentarer på “Krönika 13-14/9 (2) 2017. Still not lovin’ the police.

 1. Marre all day
  13 september, 2017

  Fy vad hemskt det känns. Jag växte upp med kalla kriget och sen blev det lugnt men så här hemskt tror jag aldrig det varit förut .

  Gilla

  • Konst & Politik
   13 september, 2017

   Ja det är obehagligt. Jag minns Cubakrisen oktober -62, mina föräldrar var vita i ansiktet. Men jag tror ändå inte det blir krig – alla vet att ingen kan vinna ett kärnvapenkrig. Men det är ju också ett tokigt sätt att bevara freden; total avrustning av hela världen vore det enda säkra. Ha det bra Marre!

   Gillad av 1 person

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: