Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 10-11/9 (2) Dessa mina minsta.

Världen: Fredagsmys i Nordkorea!


korea2


Sverige: Tiggandet, skriver Ann Heberlein – orsakar nedskräpning. Oklart om det är tiggarna själva här som är ”skräpet” men det synsättet är som vi vet inte ovanligt i högerextrema ”sverigevänners” kretsar. Därför bör tiggande förbjudas – för att ”lösa tiggaren ur passivitetens bojor”. Men Ann Heberlein, det som händer tiggaren om han förbjuds tigga är att han blir utan mat. Om något skapar passivitet så är det väl hunger. Att kunna tigga blir då ”den aktiva handlingen” ur en miserabel situation.

Bibeln förskriver tydligt plikten för kristna, judar och alla andra att ”ge allmosor” som är just samma sak som att ge en tjuga till tiggaren utanför Ica. Samma påbud finns i alla andra religioner. ”Dessa mina allra minsta”. Ann Heberlein har verkligen lämnat både etiken och teologin långt, långt bakom sig. Men det passar säkert GP och dess ormlika ledarsida.

Malmö/Lund: sommarens Hasse & Tage-utställning
på Kulturen i Lund 30 juni 2017, beskrivs i ett reportage i SDS. https://www.sydsvenskan.se/2017-06-30/nu-oppnas-hasse-and-tage-utstallningen Fler retrospektiver över komikergeniet Hasse Alfredsson är att vänta. På youtube finns många guldkorn från revyerna och sketcherna, liksom på svt – och på cd och dvd. Hans roliga böcker tål också att läsas om, liksom de fantastiska filmerna att ses om: Den enfaldige mördaren, Äppelkriget, Ägget är Löst, Sopor…han var också en eminent skådespelare. Allt med ett starkt socialt patos. ”Jag är anarkist”. Vilken människa!

Konsten: Latuff.


latuff3Courtesy Latuff 2017.

***

Hasse Alfresson (1931-2017) citat: ”Redan tidigt blev jag fångad av ett slags icke-statlig socialism, ett slags anarkism. En syndikalistisk inställning till det icke-statliga, alltså Bakunin, Kropotkin, tycker jag fortfarande inte är så dumma tankar. Det stämmer, jag är någon sorts frihetlig socialist”. – Hasse Alfredson, författare, filmregissör, komiker.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 10 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: