Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Som celler eller som gräshoppor?

 

locust

 

”Ibland blir cellerna ’korrupta’ och börjar sprida sig utan hänsyn till deras grannar eller organismen som helhet. Man kan säga att vi som celler i organismen Jorden har blivit korrumperade av en dominerande kultur och uppträder på samma sätt och har glömt vår roll inom hela naturen.”

Analysen av den friska cellen kontra mutantcellen är ett bra sätt att förstå hela mänskligheten, för att se dess rörelse och fluktuationer.

Men jag föredrar att se den som friska celler eller friska gräshoppor.

När cellerna ökar i antal, som djur ökar i storlek, saktar cellerna ner sig. Cellkontrollens processer träder in. När systemet skalar upp saktar det sig.
Gräshoppor å andra sidan är i mycket det motsatta. När gräshoppor ökar i antal blir de agiterade, de börjar flyga och flytta snabbare, konsumera mer, de blir till en svärm av gräshoppor. Så här fungerar mänskligheten för närvarande. En desperat tävling för att producera producera producera så att vi inte förtärs av gräshopporna bakom oss, så systemet inte krossar oss.

Människan är instängd i svärmtillståndet för tillfället. När människor trängs ihop börjar de flytta snabbare och snabbare. De blir alltmer agiterade, de behöver konsumera mer. Om vi ​​stoppar systemet kommer det att krossa oss, vi kommer att sparkas ut på gatorna där ingen hjälper oss. Människor fryser på gatorna och dör av törst i större städer runt om i världen.

Som celler har vi chansen att vara en värld av intelligenta oberoende aktörer, autonoma agenter, som arbetar tillsammans som en helhet. Som gräshoppor degenererar vi till att inte förtäras och kannibaliseras av gräshopporna bakom oss.

Det här är gräshoppsbranschen. Vi, mänskligheten måste finna ett sätt att hitta tillbaka till cellstadiet. Det tillstånd där vi börjar sakta ner när vi skalar upp. Är detta möjligt?

 

Courtesy essay och ill. av Seven Raspberries /Anarchimedia. Övers. S. Jacobson 2017.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 september, 2017 av i * KRÖNIKAN, * SEVEN RASPBERRYS och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: