Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 9-10/9 2017. För kärlek till friheten.

 

Världen: Det är till stor del industrikapitalismens utsläpp och andra synder mot klimatet sedan 1850-talet som vi nu ser resultatet av i det ohejdbara ovädret Irma i USA. För att vända utvecklingen rätt igen krävs en snabb och resolut övergång till förnybar energi, ett slut på fossilbilismen och avskogningen och ett helt annat ekonomiskt system.

Sverige: NMRs demonstration den 30e har fått en ny rutt tilldelad sig av polisen: man ska  snudda Göteborgs Synagoga. Vad tanken kan vara bakom detta törs man knappt fundera på. Låt dom demonstrera på en fotbollsplan långt utanför staden, som lundapolisen föreslog för nazistiska Karl XII-marschen en gång, eller ännu bättre – vi stoppar nazimarschen liksom vi gjorde 30/11 1991!


Sverige: 10 000 i Göteborg demonstrerar mot Västlänken.
Strax före 13 började tusentals demonstranter tåga med start från Gustaf Adolfs torg för att ta sig upp till Götaplatsen av en orsak: Att demonstrera mot omdebatterade Västlänken. En demonstrant menar på att de som är för Västlänken inte har läst på vad satsningen innebär.– Jag anser att Västlänken är den största miljökatastrofen som man ens har funderat på att göra i Göteborg, till absolut ingen nytta för någon, inte ens för pendlarna, säger en annan demonstrant (GP).


Sverige: Fler av Alliansens väljare vill förhandla med S än med SD. Jaha, OK.  Men varför infinner sig ingen entusiasm? Svensk elitpolitik är så outhärdligt mesig och uppgiven, på sin höjd upptagen av rena banaliteter. Den behöver vridas 180 grader vänsterut innan jag slutar gäspa. Den autentiska politiken finns som vanligt på gatan och det är där det finns hopp om en förändring som inte är kosmetisk utan reell. One soulution – Revolution!


Malmö/Lund: Coming up: Kulturnatten! Lördagen den 16 september slår åttio kulturaktörer i Lund upp sina dörrar för att bjuda Lundabor och tillresta på nära 400 programpunkter från klockan nio på morgonen till tre på natten. För hela programmet, se http://www.kulturnatten.nu.


Konsten: Det börjar vara dags att acceptera faktum: graffitin har kommit för att stanna. Förutom att påståendet i sig självt är svårt att förneka, står det här också skrivet – på engelska – på en av Kervo konstmuseum, Sinkkas väggar i Finland där utställningen, Rakkaudesta vapauteen (För kärlek till friheten) pågår (Yle).

 


Kervo
Courtesy Kervo konstmuseum.

***

Just nu läser jag: Len Bracken: Guy Debord – revolutionary. Feral House 1997. Jag har läst det mesta av och om Debord men har först nu just fått tag på denna avancerade biografi – på India Däck Bokcafé, naturligtvis!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: