Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 5-6/9 (2) 2017. Religion, konst och revolution.

Världen: Trump kastar ut 800 000 unga födda i USA. Daca-Programmet omfattar människor som invandrade till USA innan de fyllde 16 år. Gruppen fick i och med Daca-programmet möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt i tvåårsperioder som kan förlängas. Det omfattar i nuläget närmare 800 000 unga och skapades av Trumps företrädare Barack Obama genom en presidentorder 2012. Beslutet att avsluta programmet har redan innan dagens besked varit omdebatterat. Delstaterna New York och Washington har tidigare hotat att stämma Trump om han river upp programmet. Barack Obama går nu till motattack för att rädda sitt program.

Sverige: Ärver vi våra föräldrars religion? Nej, menar Padma Schrewelius i GP. Och rätten att få bryta upp med deras föreställningar måste vara någonting vi tar på mycket större allvar i vårt samhälle. Självklart ska föräldrar kunna presentera sin kultur och sina traditioner för sina barn, men barnen måste samtidigt ges full möjlighet att välja sin egen väg. Är föräldrarna religiösa kommer det att påverka barnen, menar Anders Svensson. Ja, men det kan också få motsatt resultat. Jag växte liksom Anders upp i en vanekristen familj, men bröt med både kristendomens hyckleri och föräldrarna så fort jag kom i tonåren, gick ut ur Svenska Kyrkan och blev politiskt medveten. Långt senare hittade jag en egen gudstro utifrån teosofin och den indisk-tibetanska filosofin. Där känner jag mig helt trygg idag och kan följa hur den senaste kvantfysikens upptäckter bekräftar mitt beslut.

För min del står det inte mellan religion eller ateism, utan mellan auktoritär religion och antiauktoritär religion. Läs även artikeln på denna blogg Religion och Revolution med ett fördjupat resonemang: https://anarchyisorder.wordpress.com/2015/03/30/religion-och-revolution/


religion


Malmö/Lund/Konsten: Pernilla Robertsson. Skagen och trakten kring Vombsjön syns i Pernilla Robertssons bilder, som ingår i en ny vandringsutställning. På tisdagen hade den vernissage i Psykiatrihusets foajé i Lund (SDS). Pernilla är en av sex medlemmar från Lunds Fontänhus som bidragit till en utställning. Nu kan Lundaborna se den, sedan den visats i Båstad och Helsingborg. – Det betyder mycket att måla. Man får ro. Man kan koncentrera sig på någonting och så glömmer man allt annat. Det känns bra, säger Pernilla. Hon har målat sedan början av 90-talet och tycker om att ställa ut. När vandringsutställningen flyttar vidare till Malmö stadshus kommer det att sitta en röd prick vid hennes Skagenmotiv, eftersom det blivit sålt. Det är inte första gången det händer.

De svenska fontänhusen har genom åren frambringat många goda konstnärer, jag tänker t.ex. på June Stigsdotter med sin djupt originella metafysiska målning som vi skrivit om tidigare i Krönika 18-19/6 2017.


fontänhuset

Courtesy Fontänhuset i Lund.
***

4 kommentarer på “Krönika 5-6/9 (2) 2017. Religion, konst och revolution.

 1. Marre all day
  5 september, 2017

  Oj! Växte du upp i en vanekristen familj. Det hade jag inte kunnat tro. 😉

  Gilla

  • Konst & Politik
   5 september, 2017

   Nej inte jag heller. 🙂 Det var mycket borgerligt och auktoritärt, även om det också hade sina ljusa sidor. Men så kom -68 och då förändrades allt.

   Gilla

   • Marre all day
    6 september, 2017

    Själv har jag vuxit upp i social misär och är ett maskrosbarn.

    Gilla

   • Konst & Politik
    6 september, 2017

    Hur är det man säger, ”det som inte tar kål på mig gör mig starkare”. Jag kan identifiera mig med det, den mittersta perioden i mitt liv var ett lidande, men början och slutet verkar ha varit/bli bäst, iaf för min del! Jag är lätt förvånad över att ha hållit i så många år att jag hunnit få både barn och barnbarn. Mina memoarer borde komma ut någon gång, men förlagen är så tröga. Dom vill bara ha chick-lit och glamourdeckare…

    Du skriver ju poesi – det borde kunna bli en diktsamling om Du nu känner för det. Men som sagt, den litterära marknaden är inte så lättforcerad.

    Gillad av 1 person

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: