Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 3-4/9 (3) 2017. Koreakrisen.

Världen: Klockan 05.30 på söndagsmorgonen svensk tid genomförde Nordkorea ett kärnvapentest som utlöste ett skalv som mätte 6,3 på Richter-skalan. Enligt regimen var det en vätebomb som sprängdes, och kraften uppges vara omkring tio gånger större än det senaste testet. ”Mycket fientligt och farligt” säger Trump enlig New York Times. USA och Sydkorea ”kommer att vidta militära åtgärder” mot Nordkorea sägs det nu enligt AB.

1962 avvärjdes Cuba-krisen med minsta möjliga marginal, och 1994 övervägde Jimmy Carter att bomba Nordkorea men avstod efter prognoser om konsekvenserna. En militär aktion från USA är alltså det ena alternativet, men det andra och mer troliga är att världen kommer att tvingas acceptera Nordkorea som kärnvapenstat. ”USA har inte kapaciteten att på en och samma gång slå ut alla Nordkoreas kärnvapenanläggningar och konventionella vapen. Sydkoreas huvudstad Seoul med tio miljoner invånare ligger bara drygt fem mil från Nordkoreas gräns”, skriver Wolfgang Hansson.

Vi hoppas på hela världens folks vägnar att parterna tar sitt förnuft till fånga.

https://www.nytimes.com/2017/09/03/us/trump-north-south-korea-nuclear.html?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/625pr/usa-och-sydkorea-overens-om-militart-svar-mot-nordkorea

Sverige: Högsta möjliga bonus för den som köper en av de ”miljösmartaste” bilarna blir från den 1 juli nästa år 60 000 kronor (AB). Men varför inte förbjuda alla bensinbilar och endast tillverka elbilar?

Påtryckningsgrupper som Motormännens Riksförbund har kanske svaret. Motormännens Riksförbund – denna bombastiska, avgasdoftande macho-organisation från massbilismens genombrott 1956. Man får associationer till ”Sveriges Bilradio” med CeGe Hammarlund och dess käcka bilhornstutande signaturmelodi. Känns en aning passé. Bilismen är ingen framtidsbransch – men kollektivtrafiken är det.

Malmö/Lund: Religions- och svenskläraren Lisa Nurmi har utsetts till ”årets lärare i Skåne”. På måndag firas hon vid Sveriges Lärargala i Stockholm. – Jag är så glad. Tack alla mina fina elever, säger hon (SDS).

Konsten: Maureen Gallace’s målningar på MOMA PS1, 22-25 Jackson Avenue / 46th Avenue, N.Y. med sina ljusa, klara färger och enkla motiv pågår till 10 september (Artforum).


maureen

Courtesy Maureen Gallace.

***

Lästips: En underbart varm krönika om att vara fattig som barn av Lejla Hastor i ETC: https://www.etc.se/kronika/ingen-ar-sa-duktig-pa-life-hacks-som-fattiga

***

Filmen som alla plötsligt talar om igen är ”Dirty Dancing” (1987). Otroligt bra dans och musik. Total livsglädje – och faktiskt med ett budskap.Se den igen! https://gostream.is/film/dirty-dancing-5191/watching.html?ep=1006732

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: