Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 3-4/9 (2) 2017. Flera slokande flaggor!

Världen: Det vilar ett mörkt moln över USA. George Clooneys nya film ”Suburbicon” är en mörk komedi om rasism, mord och våld i 1950-talets USA. Och den har många paralleller till det som händer i dag. – Det är en arg film, säger han (svd).

Världen: Nordkorea står redo med en vätebomb, den kraftfullaste typen av kärnvapen, hävdar den statliga nyhetsbyrån som också säger att bomben kan skjutas iväg med en robot (DN). Själva symboliken och den politiska effekten kan nog vara viktigare än bomben i sig, tänker jag mig. Det gäller för Nordkorea att höja sina kort i eventuella kommande förhandlingar.

Sverige: ”Efter att ha skällts ut med hull och hår på internet valde Ekot alltså att dra tillbaka och göra om texten. Ekots twitterkonto bad om ursäkt för vad man kallade ett ‘felsteg’ och lovade att göra den ‘ofullständiga’ listan mer ‘balanserad’. Hur ‘balanserar’ man en skandal? Genom att hävda att den aldrig inträffat?” skriver AB om Ekots helt korrekta lista över Ulf Kristerssons skandaler. Så vi tar den gärna en gång till:

1988: Väljs till Muf-ordförande
1992: Förlorar ordförandeposten till Reinfeldt
1994: Jämför svenska modellen med apartheid
1997: Skriver bok och anklagas för rasism
2007: Kristersson har anlitat städhjälp svart
2008: Får våning i Stockholm avsedd för utsatta
2008: Åkte till Kina för 128 000 kr var 3:e månad
2008: Vill låta tvångshämta skolkande elever
2009: Hoppar av politiken
2010: Tillbaka i politiken
2010: Får uppmärksammat hyreskontrakt – igen
2012: Har misstroendeförklaring hängandes över sig
2013: Får sämst resultat i ministergranskning
2014: Utses till ekonomisk-politisk talesperson för M
2017: Kandiderar till partiledarposten för M

Det börjar bra eller hur moderater?

Malmö/Lund: Rektorerna ska få bestämma vilka partier som bjuds in till skolorna vid val. Detta är helt rimligt med tanke på nazistiska provokationer som orsakade motdemonstrationer från demokratiskt och antirasistiskt sinnade elever valet 2014. Ingen kunde väl tro att detta vore kontroversiellt, men jo, Sydsvenskans Mats Skogkär gillar det inte. Han fruktar att ”partierna”, läs: NMR, ska ”stängas ute från skolorna”. Snyft! https://www.sydsvenskan.se/2017-09-03/mats-skogkar-stang-inte-partierna-ute-fran-skolan

Konsten: Nu kommer en ny vändning
i historien om den slokande flaggan på Sergels Torg. Verket tycks ha en föregångare i ett verk av den isländska konstnären Eva Ísleifsdóttir. Hennes ”Flagpole” från 2008 består även det av en slokande flaggstång – i det här fallet med en isländsk flagga. Den isländska konstnären bakom Flagpole, Eva Ísleifsdóttir, säger till Kulturnyheterna att hon inte känner sig plagierad. Snarare tycker hon att det är bra att Mattias Norströms verk nu väcker debatt i Sverige.– Jag ser det inte som att han har stulit något och jag är inte arg. Det är väldigt bra att hans verk ger upphov till debatt – det är så det ska vara. Konsten ska spegla verkligheten. Enligt Ísleifsdóttir symboliserade Flagpole den situation Island befann sig i under finanskrisen 2008 (svt/kulturnyheterna).

Ingen idé är så originell att den inte kan användas av flera och ingen historia är så bra att den inte kan bli bättre.


flagga
Foto courtesy TT.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: