Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 3-4/9 2017. Ryska vänstern mot Putin.

Världen: Den 8 augusti släpptes den ryske politiske fången Sergej Udaltsov, ledaren för Vänsterfronten, efter att ha avtjänat ett 4,5 år långt fängelsestraff för sin roll i den stora proteströrelsen mot Putin 2011–2012. Trots den hårda tiden i Tambov-fängelset är han inte bruten. Han säger sig redo att ta upp den politiska kampen igen genom att försöka samla den ryska vänstern till en tredje politisk kraft som kan utmana så väl Putin, som den högeropposition som nu leds av nationalisten Aleksej Navalnyj (AB).

Sverige: Från och med höstterminen nästa år ska svenska grundskole- och gymnasieelever få lära sig datorprogrammering i framförallt ämnena matematik och teknik. Men nästan sju av tio matematiklärare på högstadiet saknar helt utbildning i programmering, visar en undersökning som Lärarnas riksförbund (LR) har gjort, skriver Svenska Dagbladet. På gymnasiet saknar nästan fyra av tio lärare utbildning i programmering. Införandet av programmering på matematiklektionerna innebär att eleverna bland annat ska lära sig hur man kan använda algoritmer för matematisk problemlösning. På Skolverket kan man inte svara på om berörda lärare kommer att ha tillräcklig kompetens i tid för ändringen i läroplanen (AB).

Malmö/Lund: Det blir fest men ingen festival när Mejeriet firar 30 år. Kommunen har efter flera turer sagt nej till att bidra till jubileet. ”Vi drar inte tillbaka något, men vi hade kunnat dra på mer om vi hade fått pengarna”, säger verksamhetsledaren Fredrik Jönsson (SDS). Snålt, snorkigt, dåligt av kommunen. Mejeriets eldsjälar ska ha allt stöd. Kultur av denna uppskattade sort ska inte behöva drivas utan tillräckliga – och gärna generösa!- kommunala anslag.

Konsten: British Museum planerar en svepande visning av världskulturernas artefakter från forntida civilisationer som kommer att återförenas för första gången och med mer utrymme till Oceanien, Amerika och Afrika. Det är den mest långtgående visningen av samlingen på mer än 150 år. Chefen Hartwig Fischer har i sin första intervju sedan han tog över som direktör i april 2016, avslöjat planer på att omorganisera och återuppliva vad som kan motsvarar hälften av museets 95 gallerier. (The Art Newspaper).


Paul Hudson

Foto Courtesy Paul Hudson/British Museum.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: