Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 1-2/9 2017. Staten legitimerar det nazistiska våldet.

Världen: Fyra av sju jordstora exoplaneter kan ha stora mängder vatten. Hubble-teleskopets avläsningar visar på vatten på de yttre planeterna i Trappist-1-systeme varav tre befinner sig i den beboeliga zonen. Vilket ökar hoppet om liv bortom vårt solsystem (The Guardian).

Världen: Oklahomasheriffen hängde med nazistiska brevbombare – i Sverige. Oklahomasheriff Bart Alsbrook är anklagad för att driva nazistiska webbplatser och har en historia av samröre med nazistiska bombmakare – i Sverige. Bart Alsbrook, som nyligen anklagats av Southern Poverty Law Center för att driva två webbplatser som är kopplade till det nazistiska nätverket Blood and Honor, har erbjudit sig att avgå från sin utnämning till sheriff i Colbert, Oklahoma (expo).

Sverige: Sverigedemokraterna i Dalarna har för tredje gången fått se ett av sina mandat tas över av en aktiv nazist, Per Sjögren i Borlänge. Sedan innan sitter nazisten Per Öberg i Ludvika och nazisten Tommy Ringstedt i Hedemora också på SD-mandat i dessa kommunfullmäktige (Flamman).

Sverige: ”Polisen har hamnat i en moraliskt nedbrytande dubbelmoral. De begär massor av pengar för att jaga kriminella gäng i Husby och Hammarkullen. Men skyddar en politisk våldsrörelse med näbbar och klor, först i Visby och nu förmodligen även utanför Bokmässan. Det är ett både olustigt och förbryllande naivt svar på den klassiska frågan om toleransens gränser. Nu framstår det som att staten i praktiken legitimerar, och även uppmuntrar, det politiska våldet”, skriver Per Wirtén i Expressen om den planerade NMR-demon utanför Bokmässan i Göteborg.

Malmö/Lund: I tisdags röstade Vellinge igenom ett tiggeriförbud. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna röstade för förslaget. Nu hoppas kommunpolitikerna att fler kommuner ska förbjuda tiggeri. (N24). Ni skämmer ut er, Vellingebor. En så välmående kommun har råd att hjälpa de fattigaste EU-migranterna.

Konsten: Workshop: Hands Off Our Revolution. Vilken roll har konst och aktivism idag? Föreläsning/paneldiskussion på Malmö Konsthall onsdag 6 september, kl 19-21. C-salen. Deltagare: Emma McNally, Mark Titchner, Maj Hasager, Matthew Rana, moderator: Nina Strand. På engelska. Fri entré.Hands Off Our Revolution (HOUR) är en nystartad global koalition av konstnärer och kulturutövare. Vi engagerar oss för att bekämpa förtryck, orättvisa och korruption i våra samhällen, samtidigt som vi utgör ett motstånd mot dem som vänder sig till främlingsfientlighet och intolerans i en kultur av rädsla. Vi bjuder in konstnärer, kulturutövare och intellektuella för att diskutera hur konst kan vara en motkraft mot högerpopulismens och fascismens stegrande retorik, och dess allt starkare uttryck för främlingsfientlighet, rasism, sexism, homofobi och intolerans. Vårt mandat är att lyfta fram uttalanden, frågor och reflektioner över det rådande tillståndet.

Nedan ett annat exempel på fungerande politisk konst: den senaste AFA-postern.

afaposterstor

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 september, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: