Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 31-1/9 (2) 2017. Höken Hökmark och atombomben.

Världen: ”Människorna gör själva sin historia, men de gör den inte under omständigheter som de själva valt”. — Karl Marx.

Sverige: Höken i militärpolitiska sammanhang Gunnar Hökmark (m) menar att England och Frankrikes atombomber är mer rättfärdiga än t.ex. Nordkoreas. Men resultatet blir detsamma för civilbefolkningen vilken avsändare det än gäller. Hökmark vill inte ha ett internationellt förbud mot atomvapen, trots att mänsklighetens vara eller icke-vara ligger i vågskålen. Det vill Margot Wallström och alla icke-kärnvapenländer. Och som en liten tankeställare: kuriöst nog även Nordkorea, den enda kärnvapennation som godkänt FN-förslaget. Det är helt logiskt: Antingen skall alla länder ha kärnvapen eller inga alls; jag föredrar nog det senare. Hade Natovännen Hökmark fått bestämma hade även Sverige haft atombomb. Men i och med det lömska ”värdlandsavtalet” finns ändå risken att vi dras in i en framtida kärnvapenkonflikt. Neutralitetspolitikens 250-åriga fred är definitivt att föredra. Hellre fredsaktiv idag än radioaktiv i morgon!

nukes


Sverige: Carl Bildt vill inte ersätta Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna, säger han i en intervju med Expressen. Puh! Jag drar en lättnadens suck. Fyra år med Kalle Stropp hade bara blivit för mycket för en person i min ålder. I (m)-väljarnas rankning av partiledarkandidater får Tomas Tobé – 0 procent. Se där, även moderater besitter ett visst omdöme.


Sverige: Jägarnas Riksförbund skriver i AB att ”allemansrätten får inte sabotera jakten”. Tvärtom: Jakten får inte sabotera allemansrätten. Att döda skogens djur kan inte vara viktigare än att helt fredligt plocka bär och svamp.


Malmö/Lund: John Cleese till Danmark. Den 21 maj intar han Koncerthuset i Köpenhamn medan han besöker Ålborg den 23 maj respektive Randers den 24 maj. Biljetter till föreställningarna börjar att säljas onsdag 30 augusti (skd).


Konsten: Som väntat blev ”Sverigevännerna” vansinniga av Mattias Norströms slokande flaggstång på Sergels torg. Kulturhuset ser det som ”en kul grej” medan konstnären själv har mer djupsinniga tolkningar. Och Lars Vilks ännu mer förstås (nu kallar han sig konstkritiker). Det skall vara teoretiskt komplicerat och annars vad som helst bara det inte är estetiskt. Nedan Carl Johan De Geers ”Skända flaggan” från 1967. Man får väl säga att budskapet går fram lite lättare här – som det ska vara i politisk konst. Enkelt och slagkraftigt och estetiskt tilltalande.


skända

Courtesy C J De Geer: Skända flaggan! 1967.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 augusti, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: