Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 1/9 2017. Det går fortfarande att skapa något nytt.

Världen: Yttrandefrihet FAQ. ”När fascisterna yttrar sig tystas alla andra.” — Crimethinc. https://crimethinc.com/2017/01/26/this-is-not-a-dialogue-not-just-free-speech-but-freedom-itself

Sverige: Skolelever ska få åka gratis i kollektivtrafiken på sommarlovet.
Det beslutade regeringen häromdagen. I Skåne kan erbjudandet komma att gälla hela länet, inte bara den egna kommunen (SDS). Nästa steg borde givetvis vara gratis kollektivtrafik för alla!

Malmö/Lund: Lund avskaffar inte den individuella lönesättningen. Alla som gör samma jobb bör ha samma lön. Det krävde Vänsterpartiet i en motion. Men inget annat parti gav V sitt stöd i kommunfullmäktige (SDS).Detta borde vara en självklar reform för alla som inte hatar jämlikhet – vilket vissa partier gör.

Konsten: Mattias Norströms konstverk ”Du gamla, du fria” har väckt stor uppmärksamhet efter att det ställts ut på Sergels torg i Stockholm; någon har t.om. försökt såga ner det. Men Norström är inte först med att ha använt en slokande flaggstång i ett konstverk. Redan 2008 uppfördes ett liknande konstverk på Island. Det var den isländska konstnären Eva Isleifsdottir som ställde ut sin slokande flaggstång på Island 2008 – då med den isländska flaggan i topp, som en kommentar till den isländska finanskrisen (SR).

Inom den konceptuella konsten blir det allt svårare
att göra något nytt; den har också bearbetats i hundra år av tiotusentals utövare. Men inom måleriet som är betydligt äldre, långt tidigare än 1400-talet när oljemåleriet uppfanns, går det fortfarande att skapa något nytt än idag – som Keith Haring (1958-1990) sa. Hans produktivitet var enorm och han upprepade sig aldrig. Kanske beror det på att det materiella också är en intellektuell utmaning men inte tvärt om.


the left
Här skapas något nytt! Courtesy Telesur.

***

Övrigt: Varifrån kommer Konst & Politiks webbesökare? De allra flesta kommer från Sverige men god tvåa är USA. Övriga Norden, Europa, Asien och Latinamerika därefter; nästan alla länder på kartan har besökare som hittat hit! På nätet nämns denna sajt ofta  medan den helt negligeras av dagstidningarna – vilket inte bekymrar mig det minsta. Det är mina kära trogna bloggläsare jag skriver för. Ni anar inte hur många ni är.

Love, Peace & Understanding — Anarchy is Order

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: