Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 30-31/8 (2) 2017. Du gamla, du fria, du Nato-anslutna.

Världen: Löfvens regering har en avsikt att skriva under FN-konventionen om en avveckling av världens alla kärnvapen. Och enligt uppgifter till SvD ska USAs försvarsminister James Mattis varnat Sverige för detta. I brevet till Hultqvist ska USAs försvarsminister uppgett att svensk-amerikanskt samarbete på försvarsområdet försvåras om regeringen väljer att skriva under konventionen (AB). Bort med tassarna från svensk utrikespolitik, Mattis!


disco-ball

Gossen Kim och hans nya atomleksak.

***

Sverige: I dag kommer den norska invandringsministern Sylvi Listhaug från det högerpopulistiska Fremskrittsparitet, till Stockholm för att besöka förorten Rinkeby som ett led i sin valrörelse. Heléne Fritzon tänker inte möta henne och skriver att Listhaug mest verkar vara intresserad av att sprida en missvisande bild av Sverige. – Det framgår till exempel tydligt i dagens intervju med VG, där hon bland annat påstår att det ska finnas 60 ”no-go-zoner” i Sverige, något som är rent nonsens, skriver Heléne Fritzon till VG.

Malmö/Lund: Lundapolitikern Karin Svensson Smith ställer inte upp i nästa års riksdagsval. – Jag har bestämt mig. Jag har gjort det jag kan göra, säger hon. (SDS). Ja, fler yrkespolitiker borde avgå. Jag har varit politisk aktivist i hela mitt liv och aldrig tagit betalt. De resultat mina kamrater och jag på så sätt uppnått genom åren är faktiskt inte obetydliga.

Konsten: Konstverket ”Du gamla du fria” – en flagga vars stång ser ut som den vissnat, invigdes på Sergels torg under tisdagsförmiddagen. ”Jag älskar Sverige”, säger konstnären Mattias Norström till Dagens Nyheter Sthlm. Politikern Erik Slottner (KD) vill ta bort verket och känner sig störd. Konstkritikern Dan Jönsson i DN säger ”Själv tycker jag tvärtom att Norström gjort ett rätt modigt verk, som här och nu uttrycker en hotad men väsentlig insikt. Nämligen att det hör till den fria konstens ansvar att behandla alla maktens symboler och insignier just som de skämt de är”.

Instämmer, även om jag inte tycker det räcker med ett hastigt skämt eller en gimmick typ Vilks för att nå verkshöjd. Men Sverige har verkligen viktigare kvaliteter än flaggan och bara reaktionära ultranationalister kan bli upprörda. Minns C J DeGeers ”Skända flaggan”-affisch 1967. ”Du gamla du fria” är inte hälften så provocerande. Att vi har kvar så feodala kvarlevor som korsflaggan, Nationaldagen, kungahuset eller SD är däremot en provokation för tänkande människor. Sverige är gammalt ja, men om det är fritt vete tusan – med Natos ”värdlandsavtal”. Det var nog lite friare förr med 250 års fred och neutralitetspolitik.


Flaggan

Courtesy Mattias Norström: Du gamla, du fria. Foto courtesy TT.
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: