Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 29-30/8 2017. Houston, Driftsvärnet och Politisk Konst.

Världen: Houston är paralyserat av den tropiska stormen, 6,6 millioner är drabbade. (The New York Times). Jag påminner mig att jag 25/4 bloggade över en idé om att bygga en jättelik transparent kupol över just den staden för att skydda den från extremväder av denna sort. Det framstår nu som allt mindre orealistiskt rent ingenjörstekniskt. Ett plus vore en skön sf-känsla!


kupolstad2


Sverige: Ett lysande förslag. Återinför Driftsvärnet! ”Under andra världskriget valde den dåvarande samlingsregeringen att inrätta ett driftvärn under Byggnads- och reparationsberedskapens regi. Driftvärnet gavs lagstadgad rätt att bära vapen, och uppgiften var att skydda myndigheter och arbetsplatser från yttre hot. Detta kunde röra sig om terrorism, krig eller utländskt spioneri. Arbetsplatser som innefattades i driftvärnet var samhällsviktiga sådana, såsom tågstationer, postkontor och televerkets lokaler. Varje svensk lokförare var alltså under arbetstid utrustad med en k-pist, för att i händelse av exempelvis krig kunna skydda sin arbetsplats och upprätthålla dess funktion. Driftvärnet behölls under kalla kriget men minskade i storlek under 90-talet på grund av det förändrade omvärldsläget, för att sedan avvecklas helt vid 2005.

Vi behöver inte gå samma väg som Frankrike med militärer som patrullerar längs gatorna, och inte heller som Storbritannien med sin massiva övervakning (vilkas effektivitet kan diskuteras). Ett modernt driftvärn skulle istället ge arbetarna själva förmågan att försvara sina arbetsplatser mot terrorister som hoppar ut på rälsen eller intar tåget med vapen. Ge den samhällsbärande klassen en chans att försvara sina arbetsplatser. Återinför driftvärnet”. — Courtesy Erik Olsson, redaktionen@aktuelltfokus.se

Malmö/Lund: Mejeriet fixar 30-årsfest med Discoteka Yugostyle, Regeringen, Bob Hund-film och dj:s. Mejeriet fyller 30 år och firar mer eller mindre under hela året, med en gratiskonsert per månad. Men den 30 september hålls själva födelsedagsfesten och nu har programmet släppts. Räkna med bland Discoteka Yugostyle, Regeringen, Vindla String Quartet och en rad dj:s (SDS). Kära Mejeriet – ni är hjältar inom Lundakulturen!

Konsten: Politisk konst är en benämning för den typ av konst som ifrågasätter sin samtids politiska förhållanden. Begreppet är inte tidsbestämt men etableras som en konstform vid slutet av 1960-talet. Sextiotalets konstnärliga experimentlusta och avantgardism övergick under 1970-talet till det mer politiskt radikala. En reaktion på världens orättvisor i allmänhet och kring medborgarrättsrörelsen och Vietnamkriget i synnerhet. Konsten förde fram budskap om mänsklig rättvisa och frihet. Affischerna berättar ofta om politiska demonstrationer och kvinnokampen. Kända konstnärer för tiden var Kjartan Slettemark, Channa Bankier, Karin Frostenson och Carl Johan De Geer. Affischerna ansågs vara en demokratisk budbärare som nådde ut till en stor publik. ”Att göra tillsammans” och ”att göra själv” var nyckelord i tiden. Idag är konstnärer ”aktivister” och använder sina verktyg för att protestera mot globalisering, förorening av vår miljö och förespråkar politiska och sociala reformer på en lokal eller en global skala (Bukowskis).

Ja, och så ska vi inte glömma Atelier Populaire i Paris under Majrevolten med sina genialt enkla silc screen-affischer som kom att täcka hela staden. Politisk konst och arbetarkonst finns såklart fortfarande exempelvis på Irland och i Palestina, hos Banksy och gatukonsten, i USAs BLM-graffiti men även i unga nutida konstnärers verksamhet. Keep up!


arbetarmakt

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 augusti, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: