Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 26-27/8 (2) 2017. Om Indien, Kropotkin och konsten.


Världen: Våldsamt efter sektledaren Ram Rahims våldtäktsdom i Indien.
Regerande partiet BJP förvärrade situationen. Sektledarens hysteriska anhängare kastade sten, satte fordon och byggnader i brand och skapade en krissituation. Gurmeet Ram Rahim Singh var sannolikt ansvarig för det utbredda våldet som drabbade fem stater och orsakade 34 dödsoffer.Våld och bränder bröt ut i Panchkula strax efter att CBI-domstolen förklarat sektledaren skyldig till våldtäkt. Hans hysteriska anhängare kastade alltså sten och satte fordon och byggnader i brand (Hindustan Times). En mer bisarr orsak till upplopp är svårt att föreställa sig.

http://www.hindustantimes.com/india-news/violence-after-ram-rahim-rape-verdict-how-the-bjp-govt-messed-up-the-situation/story-HngLvlsIpe6iotow6iPYjL.html

Indien är ett fantastiskt, färgstarkt och fascinerande land
på många sätt, både till natur och kultur. Dess filosofi, särskilt i den tibetanska varianten, är den mest sofistikerade av alla; Dalai Lama sade nyligen att ”religion utan kvantfysik är ofullständig”. Men Indien är också ett djupt feodalt system med oerhört svår och omfattande fattigdom där den borgerliga ”demokratin” är satt ur spel för folkflertalet under det korrumperade partiet BJP:s regim. Kombinationen rösträtt och svält framstår inte som direkt attraktiv. Ett stort problem är också kvinnohatet och kastväsendet, även om dessa fenomen numera är på väg ut. ”Bling-Gurun” Ram Rahi och hans anhängares beteende är bara ett symptom bland flera på behovet av förändring – och till de militanta naxaliternas revolutionära kamp knyts många förhoppningar.

Sverige: ”Man måste förstå och ta till sig de normer och värderingar som ligger till grund för vårt samhälle” sade töntarnas tönt Jimmie Åkesson och vicetönten Matthias Karlsson på deras lilla frälsningsmöte för högerextrema i Sölvesborg. Men det är tack och lov inte SD:s rasistiska ”värderingar” dvs fördomar, som grundat vårt samhälle utan arbetarklassens ethos, och den har oftast bara förakt över för SD.

Malmö/Lund: Vid klockan 00.14 kom larm om en brand på Vipeholms allé i Lund. Det visade sig vara någon som kastat in ett rykande föremål. Lokalen är någon form av flyktingboende (SDS). Lund ska vara en rasist- och nazistfri zon, basta!

Konsten: Anarkism och konst.
Copyriot: ”Anarkism, konst, arbetsdelning och medeltid” (2010) är en artikel i diskussionen om konst och anarkism som vi verkligen vill att ni läser:

https://copyriot.se/2010/01/04/anarkism-konst-arbetsdelning-och-medeltid

”Historikerna Andre Reszler och Simon Pleasance publicerade år 1972 artikeln “Peter Kropotkin and His Vision of Anarchist Aesthetics”, som finns tillgänglig via Aaaarg och Scribd. Enligt dem fanns inom den klassiska anarkismen en spretig mångfald av estetiska idéer, men de överskred alla den borgerliga konstuppfattning som den klassiska marxismen accepterade”.

 

K&P

***

Se även artikeln ”Anarkismen och konsten”:  https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/08/15/anarkism-och-samtida-konst/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: