Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 17-18/8 2017. Rasistiska symbolstatyer tas bort i USA.

Världen: Kritiken mot Donald Trumps ytterst tveksamma uttalanden efter det nazistiska terrordådet i Charlottesville fortsätter både hos allmänheten och i administrationen. Heather Heyes, 32, dödades och många skadades av nazisterna.”Vi kan inte låta denna gamla ondska återuppstå” är en av kommentarerna.

Världen: En bil har kört in i folkmassor i Barcelona. Spanska medier rapporterar att minst 13 människor har dödats och omkring 50 har skadats. Polisen i Barcelona behandlar det som en terrorattack, enligt TT. En misstänkt gärningsman vid namn Driss Oukabir har gripits efter händelsen (Expr.). Under fredagen sköts ytterligare fem misstänkta terrorister i staden Cambrils.

Världen: Afghanistans flyktingminister
vänder sig nu till Sveriges ambassadör i Kabul med uppmaningen att acceptera kraven från demonstranterna på Medborgarplatsen – och följa Tysklands exempel genom att stoppa utvisningarna av afghanska flyktingar(svd). Det sittstrejkas inte bara i Stockholm. I Malmö och Göteborg har aktioner nu inletts i syfte att stoppa deportationerna till Afghanistan. Den senaste veckan har det dessutom genomförts stödmanifestationer för de utvisningshotade i bland annat Linköping, Uppsala, Jönköping och Luleå (Arbetaren).

Sverige: I samband med Trelleborg Pride hade aktivister från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen samlats för att trakassera och skrämma deltagare. Men effekten uteblev och nazisterna fick finna sig i att bli omringade och få stryk av uppretade Pridedeltagare (aktuelltfokus).

Sverige: Polisen ger NMR tillstånd
att demonstrera i Göteborg under Bokmässan. ”Som medborgare och medmänniska blir jag fullkomligt rasande över att polisen inte visar någon större vilja eller förståelse. Att de inte vill upprätthålla ett tryggt och säkert stadsrum för alla som rör sig här”, säger Sofia Gräsberg, verksamhetsledare för Göteborgs litteraturhus (SR).

Malmö/Lund: Peter Jönsson vid Kemiska institutionen
i Lund får ett stort anslag från Europeiska Forskningsrådet ERC för att forska i kroppens immunförsvar (SDS).

Konsten: De statyer av sydstatsgeneraler som Jackson och Lee och vad de står för runt om i USA kommer att avvecklas i spåren av terrordådet i Charlottesville. I Baltimore har som vi skrivit om redan fyra sådana statyer forslats bort. Avvecklandet av de rasistiska symbolerna har beslutats sen tidigare men påskyndats av händelserna i Charlottesville.


Lee

General Lee på väg ut ur historien.
***

I övrigt anser jag att alla ensamkommande och andra flyktingar från Afghanistan ska ha amnesti och permanent uppehållstillstånd.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: