Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Anarkismen och konsten.

Ett mycket stort antal konstnärer genom historien har varit anarkister. Så hade anarkismen och anarkisterna ett betydande inflytande under hela modernismens epok, med Paul Signac (bild nedan) och Marcel Duchamp som exempel, men även internationella avantgardegruppen Dada och Lettristerna i Paris. Ett svenskt exempel är Ivan Agueli men det finns väldigt många fler. Faktum är att nästan alla bildkonstnärer har en anarkistisk tendens.

I samtidskonsten kan anarkismen ta sig olika former från karnevaler till graffitikonst och grafiska romaner, till olika traditionella konstformer, inklusive måleri, skulptur, video och fotografi men med ett frihetligt innehåll. Under 2006 arrangerade två cypriotiska konstnärer, Stass Paraskos och Stelios Votsis en utställning i Nicosia med titeln Mutual, där de visade en serie målningar där kanvasytorna på varje målning delades mellan dem men utan några försök att utgå från deras helt olika individuella stilar i en enda estetik. Följande år 2007 följdes detta av en andra utställning med titeln Anarkisterna som hölls i Nicosia, där de samarbetande målningarna teoretiserades av författaren Michael Paraskos som en anarkistisk demokratisering av målningens estetiska utrymme, där en enda konstnärlig stils diktatur hade ersatts av en konstnärlig kommun där ”två, tre eller möjligen ett oändligt” antal konstnärer skulle kunna samarbeta.

Likaså 2007 publicerade Josh MacPhee och Erik Reuland en samling skrifter om förhållandet mellan samtida konst och anarkism under titeln Realizing the Impossible: Art Against Authority. Detta representerade ett exempel på anarkistisk publicering av texter som ägnade sig åt att utforska förhållandet mellan konst och anarkism och omfattade uppsatser om samtida artister som Flavio Costantini och Gee Vaucher och bland annat Taring Padi-gruppen i Indonesien. En vanlig författare om historisk och modern anarkistisk konst är Allan Antliff. Antliff har inte bara skrivit om förbindelserna mellan Herbert Reads teorier och samtidiga anarkistiska konstnärer som Richard Mock, men om olika aspekter av anarkistisk konst från nittonde århundradet till 1980-talet. Ett av hans mest ursprungliga bidrag till återupptäckten av anarkistiska anknytningar bland artisterna under 1900-talet är boken Anarkistisk modernism: Konst, Politik och Det Första Amerikanska Avant-Gardet, där han påvisade en stark tendens till politisk anarkism bland första generationen amerikanska avantgardeartister, aktiva under de två första decennierna av det tjugonde århundradet.


harmony

Courtesy Paul Signac: In the Time of Harmony. The Golden Age is not in the past but in the future. Oli on canvas 1893-1895.
***

Courtesy en.wikipedia.org. Övers. S. Jacobson 2017.

***

2 kommentarer på “Anarkismen och konsten.

  1. Pingback: Krönika 26-27/8 (2) 2017. Om Indien, Kropotkin och konsten. | Konst & Politik

  2. Pingback: Krönika 22-23/11 2017. Ur anarkismens konsthistoria. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 augusti, 2017 av i * ANARKISMEN OCH KONSTEN., * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: