Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 9-10/8 2017. SD går bakåt.

Världen: Einstein hade rätt – igen. Stjärnor som rör sig i extremt hög fart runt det supermassiva svarta hålet i mitten av Vintergatan beter sig precis som Einstein förutspådde i sin allmänna relativitetsteori, enligt en ny studie (AB).

Sverige: Sverigedemokraterna tappar stort i Expressen/Demoskops senaste väljarbarometer. Partiet backar med 3,5 procentenheter, från 20,1 till 16,6 procent. Därmed förlorar SD också sin position som näst största parti till Moderaterna (SDS).

Sverige: Lördagen den 12 augusti anordnas en manifestation till stöd för de strejkande sophämtarna i Stockholm, mot lönedumparföretaget Reno Norden, på Medborgarplatsen i Stockholm 14.00. (aktuelltfokus).

Sverige: Nazister planerar en demonstration genom Göteborg under Bokmässan. Enligt ansökan om demonstrationstillstånd vill de starta utanför Svenska Mässan och marschera till Götaplatsen (DN).

Malmö/Lund: Forskare i Lund har lyckats kartlägga hur en flugas hjärna fungerar. Den här forskningen kan bidra till förbättrad bekämpning av myggor- och andra insekter. Forskarna har bland annat kommit på hur man kan stänga av vissa nervceller som känner av ökad luftfuktighet och temperaturskillnader. – Om bekämpningen blir effektivare går det att komma tillrätta med insektsburna sjukdomar på ett helt annat sätt än i dag, säger Marcus Stensmyr, en av forskarna bakom studien. (SR).

Konsten: Målar på plexiglas. Linnea Hansson är konstpedagog på Skissernas museum och har tagit hand om barnens sommarkonst i flera år. – Det är olika aktiviteter varje gång. Förra sommaren gjorde vi konstverk runt träd. Nu ska vi göra en konstinstallation av de här plexiglasen, det blir häftigt när det är genomskinligt, det blir en del av parken. Arbetet med konstinstallationen fortsätter under onsdagen och torsdagen (SDS).

Konsten: I samtida måleri projiceras ofta kameraproducerade bilder direkt upp på underlaget. ”Men de bästa av dagens målare färglägger inte olika bildförlagor, utan omvandlar, bearbetar och ’smälter ner’ dem till konstverk baserade på färgverkan”, skriver Lars O Ericsson (svd).


SaraCourtesy Sara Vide-Ericson, ”The Dark White Redemption”, olja på duk 2016. Foto: Sara Vide.

***

Citatet: ”I ett stort antal av de empiriska studier som gjorts över orsakerna till terrorism framträder förtryck, autokratiskt styre och bristande rättigheter samt politiskt inflytande som en av de viktigaste bakgrundsfaktorerna”. – https://sv.wikipedia.org/wiki/Terrorism

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 augusti, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: