Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 1-2/8 2017. 46 svenska nazistiska mord 1983-2017.

Världen: Detta måste vara den bästa dokumentären om Janis Joplin: ”Little girl blue” som också är titeln på en av hennes låtar. Hon var alltigenom äkta blues. Hon ville bli älskad och ville bli lycklig och blev en stjärna på rockhimlen, den lilla sköra Texastjejen med den otroliga rösten, men dukade under för droger 27 år ung. Se den, och lyssna på hennes musik. https://www.svtplay.se/video/8022718/janis-little-girl-blue/janis-little-girl-blue-avsnitt-1

Världen: Flygbilen! Samson Motors i Kalifornien presenterar Switchblade, en trehjuling med infällbara vingar och plats för två personer. Den tvåsitsiga bilen, till 90 procent tillverkad i kevlar, drivs av en 190 hästkrafter turboladdad V4-motor som driver bakhjulen i körläge och en propeller i flygläge. På en minut stiger flygbilen omkring 500 höjdmeter och du når 60 mil med en tank på 113 liter. De infällbara vingarna, som är en nymodighet i sammanhanget, underlättar förstås förvandlingen från bil till flygande farkost som tar 45 sekunder (AB). En sci-fi dröm som nu blir verklighet – för den som har råd, vill säga. Det kommer också mer miljövänliga, elektriska varianter.

Sverige: ”Härskarna har ett intresse av att lära oss att vi är egoistiska. De tolererar inte den solidariska sidan av vår natur” säger Rasmus Landström i en fiktiv dialog med anarkisten Peter Kropotkin. (ETC). Men den inbördes hjälpen är just vad som kan frigöras med full kraft när Staten faller. Det behöver inte alls bli en zombieapokalyps – det kan tvärtom bli bättre.

Sverige: Moderaterna och partiets så kallade reformgrupp vill förlänga preskriptionstiden för avslagsbeslut på asylansökningar från fyra till tio år. Syftet är att polisen under en längre tid ska kunna leta efter de som gått under jorden efter avslagsbeslut, och att färre ska gömma sig. Moderaterna vill även införa fängelsestraff för olovlig vistelse i landet och tillfälligt öka etableringsstödet för att få fler asylsökande att återvända till sina hemländer frivilligt (SDS). M=SD=SS.

Malmö/Lund: Vädergudarnas nåd är varje morgon ny. Man tackar och njuter, snabbt.

Konsten: Min målning av Janis (med stjärnor och rosenblad). Jag målar precis så romantiskt som det behagar mig.


Janis
S. Jacobson: Janis. O.p.p. 2017.

***

Uppdateringar: Listan ”Nazistiska mord i Sverige 1983-2017” har kompletterats  med ytterligare uppgifter; antalet politiska högerextrema mord är nu 46 (med attentatet mot Norrskensflamman 1940 blir det 51 och med Helsingforsmordet 52). Samtliga fall kan styrkas med namn, datum, ort och källor. De svenska nazisterna börjar alltså knappa in på Breviks rekord men Säpo ligger fortfarande lågt. Dags att ställa väckarklockan på ringning!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 juli, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: